29 Eylül 2024 Pazar

Kayyum saldırısı birçok kentte protesto edildi

HDP'li 5 belediyeye kayyum atanması birçok ilde protesto edildi. Açıklamalarda, kayyumun bir "darbe rejimi" olduğu vurgulanarak, "Seçilmiş belediyelerimize kayyum atamak faşizmdir" denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki 5 belediyenin gasp edilmesi birçok kentte protesto edildi.

KARS
HDP Kars İl Örgütü, kayyum saldırısını parti binası önünde protesto etti. Burada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Cengiz Anli, halka hizmet eden seçilmişlerin bugün hapishanelerde rehin tutulduğunu belirterek, kayyum atamalarının hiçbir hukuki dayanağının olmadığını söyledi. Anli, AKP iktidarının kayyumlarla seçim sisteminin meşruluğunu ortadan kaldırdığına dikkati çekti.

AĞRI
HDP Ağrı İl Örgütü de parti binasında açıklama yaptı. HDP İl Yöneticisi Hakan Mağlay, kayyum atamalarıyla Kürt halkının iradesini kırmanın hedeflendiğini belirterek, "Kürt halkını yıldırıp teslim alacağını düşünen Saray vesayetine tarihe bakmayı tavsiye ediyoruz. 12 Eylül cuntasına boyun eğmeyen, sayısız faili meçhule, hukuksuzluğa, zorbalığa rağmen 1990'ların karanlık gladyosunu tarihe gömen Kürt halkı, 24 Haziran ve 31 Mart seçimlerinde işaretini verdiği üzere bu tekçi iktidarı da tarihe gömecektir" dedi.

HDP Patnos İlçe Örgütü ise Patnos Belediyesi Eşbaşkanı Emrah Kılıç'in katılımıyla ilçe binasında açıklama yaptı. HDP İlçe Yöneticisi Eşref Pehlivan, kayyum rejiminin ranta, israfa, zorbalığa, hukuksuzluğa, çalmaya ve çırpmaya dayandığını söyledi. Pehlivan, "Saray vesayetinin halkın belediyelerine atadığı memurlar, yanlarına aldıkları çıkar grupları ve çeteler aracılığıyla Kürt kentlerini sömürmenin bedelini er ya da geç adil bir yargı karşısında vereceklerdir" diye konuştu.

ADANA

 
HDP Adana İl Örgütü, kayyum saldırısını Seyhan Belediyesi Barış Anıtı önünde protesto etmek istedi. Ancak eylem polis tarafından engellendi. ESP ve EMEP'lilerin destek verdiği eylemde kitle HDP İl binasına kadar yürüdü. Parti binası önünde açıklama yapan HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, polis engeline tepki göstererek, irade gaspına karşı mücadele edeceklerini dile getirdi.

HATAY
HDP Hatay İl Örgütü de parti binasında açıklama yaptı. HDP Hatay İl Eşbaşkanı Kerem Nalbant, "Kayyum bir darbe rejimidir" dedi. Daha sonra konuşan Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, darbe söylemiyle suni gündem oluşturan iktidarın, halkların iradesine darbe yaptığını kaydetti. Hatimoğulları, iktidarın salgın sürecinde düşman hukukuyla belediyeleri gasp ettiğini ve gaspa karşı mücadele edeceklerini söyledi.

MERSİN
kayyum saldırısını protesto eden Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, milyonların iradesine darbe yapıldığını kaydetti. Açıklamada, şu ifadelere kullanıldı: "Kayyum atamalarına karşı tüm muhalefetin birlikte hareket etmesi, kayyum darbesini sadece Kürt halkının bir meselesi olarak görülmemesi gerektiğini düşünüyoruz. HDP belediyelerine yönelik bu gaspı hep birlikte göğüslemek gerekir. Kayyum atanmasıyla halk iradesi acizce tekrar yok sayılmıştır. İktidarın sadece kendisiyle ilgili meselelerde aklına geldiği gibi, seçimle gelen seçimle gitmelidir, darbe söylentilerinden nemalanmaya ve algı oluşturmaya çalışan iktidarın uyguladığı bu irade gaspının karşısında durmak biz emek ve demokrasi güçlerinin yegane görevleri arasındadır."

HDP Yenişehir İlçe Örgütü de Mersin Milletvekili Fatma Kurtalan'ın katılımıyla ilçe binasının önünde açıklama yapmak istedi. Polis pandemini gerekçe göstererek, parti binası önünde açıklama yapılmasına izin vermedi. Polis engeline tepki gösteren Kurtalan, hükümetin kayyum atarken asla pandemiyi dikkate almadığını vurgulayarak, polise "Sizin amacınız pandemi değil, kayyımlara karşı tepkileri dindirmektir. Eğer mesele pandemiyse sizin de karakolda olmanız gerekirdi" dedi.