27 Eylül 2024 Cuma

Kayıp yakınları: Doku için kapsamlı soruşturma yapılsın

Diyarbakır ve Batman'da oturma eylemleri yapan kayıp yakınları, Dersim'de kayıp olan Gülistan Doku'nun bulunması için kapsamlı soruşturma yapılmasını istedi.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, faillerin yargılanması talebiyle 571. kez bir araya geldi.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, kayıpların faillerine cezasızlık politikasının uygulandığını belirterek, hakikatlerle yüzleşilmesinden korkulduğunu söyledi.

İstanbul'da 19 Ocak 2007'de katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i anan Zeytun, "Faili belli göz göre göre işlenmiş bir cinayetle, sistemli bir şekilde Hrant Dink aramızdan koparıldı. 13 yıl boyunca asıl failler bulunamadı ve şekli bir mahkemeyle yargılama devam etti. Fiziken aramızda koparılmış olabilir. Ancak onun sürdürdüğü birlikte yaşam mücadelesini sürdüreceğiz" dedi.

Dersimde 5 Ocak'tan beri kayıp olan üniversite öğrencisi Gülistan Doku'nun bulunması için derinlikli bir araştırma ve soruşturmanın yapılmadığını söyleyen Zeytun, Dersim'de son dönemde yaşanan olayların takipçisi olacaklarını dile getirdi.

Yargının, fail olan devlet görevlilerini koruduğunu, söz konusu insan hakları savunucuları, gazeteciler, siyasetçiler olunca yargılama adı altında cezalar verildiğini anımsatan Zeytun, Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz'ın siyasi saiklerle yargılanmasından derhal vazgeçilmesini ve adil bir yargılanmanın yapılmasını istedi.

İHD Kayıp Komisyonu üyesi Hasan Yalçın, 26 Şubat 1994 yılında Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde infaz edilen Mehmet Zeki Yılmaz'ın hikayesini aktırdı. 

Eylem, oturma eyleminin ardından sona erdi.

BATMAN
Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları İHD Batman Şubesi'nde 477. eylemlerini gerçekleştirdi. 

Açıklama yapan İHD Batman Şube Sekreteri Fahrettin Asutay, Dersim'de kaybolan Gülistan Doku'dan 5 Ocak'tan beri haber alınamadığını hatırlattı, son dönemde kentte yaşanan tecavüz ve cinsel şiddet olaylarına dikkat çekti. 

Dersim'de uygulanan eylem yasağını eleştiren Asutay, "Asıl görevi yaşam hakkını korumak olan devlet aklı, aldığı bu kararla evrensel hukuk standartlarını da yok saymaktadır" dedi. Asutay, Doku'nun akıbetinin açığa çıkarılması için sorumluları göreve çağırdı.

Asutay, 18 Kasım 1996 tarihinde Diyarbakır merkezde beyaz Toros ile gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hakkı Kaya'nın akıbetini sordu. Asutay, ailenin tüm girişimleri, tanık anlatımlarına rağmen sonuçsuz bırakıldığını söyledi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.