27 Eylül 2024 Cuma

Kavaklık İnisiyatifi: Direnişimiz devam edecek

Kavaklık İnisiyatifi, Ankara 11. İdare Mahkemesi'nin KYK yurduna ilişkin verdiği yürütme durdurma kararına ilişkin yaptığı açıklamada, direnişin devam edeceğini açıkladı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mezunlar Derneği ve öğrencilerin, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Kavaklık'ta yapmak istediği yurdun yapının iptaline ilişkin açtığı davada Ankara 11. İdare Mahkemesi 13 Aralık 2019 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar dün tebliğ edilmişti. Kavaklık İnisiyatifi, karara ilişkin açıklama yaptı.

'DİRENİŞİMİZ DEVAM EDECEK'
"Mücadele sürüyor kavaklık direniyor" başlığı ile yapılan açıklamada, "Yitip giden Kavak ağaçlarını ve katledilen canlıları geri getirmese de bu karar, başından beri anlattığımız hukuksuzlukları yeniden ortaya çıkartmıştır" denildi.

Verilen yüzlerce yürütmeyi durdurma kararına rağmen hukukun defalarca ayaklar altına alındığı kaydedilen açıklamada, "Bu sebeple 238 gündür devam eden Kavaklık Direnişi ilk gün olduğu gibi kararlılıkla devam edecektir" diye belirtildi.

'HENÜZ İPTALİ GERÇEKLEŞMEDİ'
"Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Protokolün hukuksuz olduğu, kararda belirtilmiş fakat henüz iptali gerçekleşmemiştir ve işgalci inşaat şirketi varlığını şantiye barakalarında sürdürmektedir. Dava bu yönde devam edecek ve süreç bizler tarafından takip edilecektir. Yüzlerce Kavak ağacıyla birlikte binlerce canlıyı katledenler, Kavak ağaçlarına niteliksiz diyerek savunma yapmaya çalışmış fakat mahkeme inşaatın devam etmesi halinde telafisi imkansız zararlar ortaya çıkacağını belirtmiştir. Ne yazıktır ki bir üniversite yönetimi, bilimsel bir gerçeği çıkar uğruna göz ardı etmiş ve daha da kötüsü bir üniversite yönetimine bu gerçeğin bir mahkeme tarafından söylenmesi gerekmiştir.

"Üniversite yönetimine daha direnişimizin ilk gününde ruhsat olmadığını söylediğimizde, 'burada hiçbir yapının ruhsatı yok' diyorlardı. Hukuksuzluk biliniyor ve itiraf ediliyordu. Bütün bu hukuksuzluğa karşı ODTÜ, geçmişte olduğu gibi, dayanışma ve birliktelik ile yapılan saldırıların karşısında topyekun bir savunma içinde olacaktır. Kapalı kapılar ardında kirli oyunlar çeviren ve bu birlikteliğe zarar vermek isteyenler bilmelidirler ki, hesapları tutmayacaktır. ODTÜ öğrencileri, emekçileri, akademisyenleri ve mezunları, ODTÜ'nün menfaatlerini savunmak adına her türlü adımı atacak ve her zaman olduğu gibi omuz omuza olacaktır."

NE OLMUŞTU?
ODTÜ Rektörlüğü'nün Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yaptığı protokole göre ODTÜ kampüsü içinde Kavak ağaçlarının bulunduğu 40 dönümlük arazi, Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) 49 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edilmişti.

KYK'nın 2 bin kişilik yurt inşaatı 16 Mayıs 2019'da başladı. 25 Haziran 2019 tarihinde, kavaklık bölgesinde yapılacak bir yurt inşaatı için Çankaya Belediyesi'nden ruhsat alınmadığı ortaya çıktı.

Ruhsatsız İnşaatın Kavaklık bölgesinde yapılmasına karşı çıkan öğrenciler, yurdun yapılmak istendiği kavaklık alanda çadır kurarak nöbete başladı. Nöbetin 55'inci günü olan 8 Temmuz'da kampüse giren yüzlerce polis öğrencilere müdahale ederek, Kavaklık alanın etrafını bariyerle çevirdi ve yüzlerce ağaç kesildi.

Ardından kavaklık alanındaki gelişmeleri takip eden meslek odaları ve öğrenciler, 12 Temmuz 2019 tarihinde tapuda yaptıkları sorgulamada, alanın 2034 yılına kadar ODTÜ Geliştirme Vakfı'na ait olduğunu öğrendi. Bunun üzerine vakıf, kendisine kullanım hakkı verilen bu alanda inşaata izin vermeyeceğini açıkladı ve inşaat durduruldu.

Öğrenciler direnişin 88'inci gününde bariyerleri kaldırarak yeniden Kavaklık alanına girdi, burada tekrar fidanlar dikmeye başlayan öğrencilerin direnişi 238 gününde devam ediyor.