27 Eylül 2024 Cuma

Karyerli kadınlar vali ve bakanı yalanladı: Su yok

Harbiye/Karyer mahallesinde Maraş ve Antakya depremlerinde evleri yıkılan ve sokakta yaşamak zorunda bırakılan halkın büyük bir kısmı halen çadıra ulaşabilmiş değil. Çadıra ulaşanlar kendilerini "şanslı" sayarken, tuvalet ve banyoların olmaması, su ve elektriğin kesintili olarak verilmesi evleri yıkılan yüzlerce insanın yaşamını sürdürmesini zorlaştırıyor. Hatay Valisi ve Sağlık Bakanı kentte su sıkıntısı olmadığını öne sürerken, Selva ve Sevil en temel sorunun su olduğunu vurguladı. Selva, devletin bugüne kadar hiçbir yardımda bulunmadığını, gönüllüler sayesinde yaşamlarını sürdürdüklerini vurguladı.

Antakya'nın Defne ilçesindeki Harbiye/Karyer mahallesinde yaşayan Selva, depremde enkaz altında kaldı, yan binada oturan kuzenlerinin yardımıyla enkazdan çıkarıldı. Yaşadıkları büyük korku ve panik nedeniyle yaralanmalarını günler sonra fark ettiklerini aktaran Selva, herkesin kendi imkanıyla kurtulduğunu kimsenin yardımlarına gelmediğini söyledi. Evlerine geçişi sağlayan sokağın başka bir binanın yıkılması nedeniyle kesildiğini belirten Selva, sokağın bir hafta sonra açıldığını o süre içerisinde kimseyle iletişim kuramadıklarını aktardı. Yardımların da bu nedenle geç ulaştığını söyleyen Selva, devletten bir yardım gelmediğini belirtti.

'İKİ HAFTA SONRA ÇADIRA ULAŞABİLDİK'
Günlerce sandalyelerin üzerinde uyuduklarını, kendilerine çadır getirilmediğini, iki hafta sonra bir çadır elde ettiklerini anlatan Selva, 9 ailenin verilen tek çadırda yaşamak zorunda kaldığını aktardı. 10 gün boyunca su ve elektrik olmadığını, telefonların uzun süre çekmediğini, kimsenin kimseye ulaşamadığını belirten Selva, bu süre içerisinde karşı sokakta oturması nedeniyle anne ve babasına dahi ulaşamadığını kaydetti.

'DEVLETTEN BUGÜNE KADAR HİÇBİR ŞEY GÖRMEDİK'
Depremin 27. gününde görüştüğümüz Selva, devletten bugüne kadar hiçbir şey görmediklerini, gönüllülerin yardımlarıyla bugüne kadar yaşamlarını sürdürdüklerini vurguladı. Kendi binasının ilk depremde yıkıldığını, yanlarında bulunan kuzenlerinin binasının ise ikinci depremde ağır hasar aldığını aktardı Selva. Kuzeninin binası için ilk depremde hafif hasarlı raporu verildiğini ancak Antakya merkezli depremde binanın ağır hasarlı hale geldiğine işaret eden Selva, ikinci kez hasar tespiti yapılmadığına dikkat çekti.

'EN TEMEL İHTİYACIMIZ SU'
Hatay Valisi ve Sağlık Bakanı, kentte su sıkıntısı olmadığını öne sürerken Selva en temel ihtiyacın su olduğunu vurguladı. Yollarının açılması gerektiğini de kaydeden Selva, bazı binaların tam yıkılmadığını ancak yıkılma tehlikesi taşıdığı için insanların yaşamını tehdit ettiğini vurguladı. Selva, bu binaların yıkılması ve enkazların kaldırılması gerektiğini söyledi.

SEVİL DE VALİ VE BAKANI YALANLADI
Evlerinin bahçesinde çadır kuran Sevil Arvanoğlu ve ailesi de su olmadığı için kıyafetlerini yıkayamadıklarını, banyo yapamadıklarını aktardı. Tuvalet ve banyoları olmadığı için dışarıda duş almak zorunda kaldıklarını söyleyen Sevil, "Haşereler içinde yaşıyoruz. Günde birkaç su veriliyor. Elektrik kesintileri sürüyor. Hiçbir şey tam değil. Şu ana kadar çadır alamayan yakınlarımız var. Bizden daha da zor durumda onlar. Zor durumda olmamıza rağmen bir çadır bulabildik diye buna da 'şükür' diyoruz" sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

ÇOCUKLAR SİLAHLI ASKERLERDEN KORKUYOR
Eğitimin başlamamasına tepki gösteren Sevil, Karyer'de askerin denetimindeki çadır kentteki küçük dersliğe çocukların gitmek istemediğini anlattı, çocukların silahlı askerlerden korktuğunu söyledi. 

Harbiye/Karyer'de devlet sadece bir park alanına sınırlı sayıda AFAD çadırı kurarken, evlerinin bulunduğu alandan ayrılmak istemeyenler haftalarca çadırsız kaldı. Bugün ise bu kişiler yine devrimcilerin yarattığı olanaklar, çeşitli kitle örgütlerinin ve uluslararası kuruluşların verdiği çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor. Mahallede Kore'den gelen çok sayıda çadır bulunurken, bu çadırlarda yaşayanların tuvalet ve banyo sorunları ise halen çözülmüş değil.