27 Eylül 2024 Cuma

Karakolda avukatı darp eden polislere hapis ve para cezası

Bayrampaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde avukat Gül Simge Yılmaz'ı darp edip silah çeken ve hakaret eden bir komiser ve polise hapis ve para cezası verildi.

Bayrampaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde, 4 Haziran 2018'de kadın avukatı darp edip, silah çeken, "Alevi misin?" diye soran, "Senin soyunda sopunda bir karışıklık var" diyerek hakaret eden bir komiser ve bir polise hapis ve para cezası verildi.

Mahkeme, komiser Gökhan Kızıltepe'ye "takdir indirimiyle" 2 yıl 1 ay hapis ve 8 bin 750 lira adli para cezası verdi.

Polis Emre Andaç'a indirimle 3 bin 125 lira adli para cezası verdi, polis İ.C. hakkında ise beraat kararı verildi.

İstanbul 37. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Hakkı Yalçınkaya, 43 sayfalık gerekçeli kararında "Dini farklılıklar nedeniyle yaşanan savaşlar, çatışmalar tarihten çıkarıldığında geriye barış, huzur ve kardeşlik kalır. Anayasa'nın başlangıcında yer alan Yurtta Sulh Cihanda Sulh ilkesinin uygulanması huzur ve barış ortamı için zorunludur" dedi.

Gerekçeli kararda "en güvenilir kurumlardan olması gereken" Bayrampaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi'nde yaşanan olayın, avukatların Anayasal, kamusal savunma görevlerini, kaba davranışlara, şaka bahanesi altında darp fiillerine, sözlü ve fiziki mağduriyete maruz kalmadan yapabilme inancını zedelediğine dikkat çekildi.

'BARO DA ZARAR GÖRDÜ'
Olayın, tüm avukatlar ve özellikle kadın avukatlarda savunma sürecinde aynı sorunları yaşama tehdidi etkisi oluşturduğundan İstanbul Barosu'nun da eylemden zarar gördüğü kaydedildi.

'SUÇ ANORMAL HAREKETLERİYLE UYUMLU'
Hürriyet'te yer alan habere göre hakim Hakkı Yalçınkaya gerekçeli kararın devamında şu ifadelere yer verdi: "Sanık Gökhan Kızıltepe, görüntü kayıtlarının kaydetmediği alandaki avukat Gül Simge Yılmaz'a  'Nerelisin? Alevi misin?' diye sorduğu, avukatın da 'Hayır' değilim demesi üzerine, 'Senin soyunda sopunda bir karışıklık var' şeklinde aşağılayıcı beyanda bulunarak hakaret suçunu işlediği, sanığın işlediği hakaret suçunun, sanık Gökhan Kızıltepe'nin anormal hareketleriyle uyumlu olduğuna mahkemece vicdani kanaat getirilmiştir.

Sanık Gökhan Kızıltepe'nin 'Alevi misin değil misin?' tartışmasının Anayasa'nın 10. maddesindeki ve TCK 37. maddesindeki adalet ve kanun önündeki eşitlik ilkesine aykırıdır. Sanığın mezhep saikini, soy sop saikini ortaya koyduğu anlaşılmıştır."