27 Eylül 2024 Cuma

Kadrolu muhbirin ifadesiyle 23 yıl 9 ay hapis

Aynı davada hem sanık hem tanık olan devletin kadrolu muhbiri İ.Ö.'nün 12 yıl önceki ifadesine dayanarak açılan soruşturma davaya dönüştü ve bir kişi 23 yıl 9 ay hapse mahkum edildi.

10 yaşından beri, hemde tutuklu olduğu hapishanede devlete kadrolu muhbirlik yapan, ifadeleri nedeniyle çok sayıda soruşturma ve dava açılmasına neden olan İ.Ö.'nün "tanıklığı" ile bir kişiye 23 yıl 9 9 ay hapis cezası verildi. 

2008 YILINDA İFADE VERDİ, 12 YIL SONRA DAVA AÇILDI
Silahlı yağma suçundan hükümlü bulunan ve "10 yaşında polis muhbirliğine başladığını" söyleyen İ.Ö., 2008 yılında, bir suikast girişimiyle ilgili kendi isteğiyle ifade vereceğini söyleyen dilekçe yazdı. Bu dilekçe üzerine alınan ifadesinde, CHP üyesi Nazım Şafak Korkmaz'ın da ismi geçiyordu.

İfadeleri yıllar sonra davaya dönüştü ve dava sonucu Korkmaz'a toplam 23 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Ceza, 19 Kasım 2019'da istinaf mahkemesince de onandı.

İstanbul, Kağıthane'de tekstil işiyle uğraşan ve gözaltına alınmadan önce evlilik planları yaptığını söyleyen Korkmaz, 9 Nisan 2017'de tutuklandı ve o tarihten beri hapishanede. Şu anda Kırklareli Cezaevinde.

9 YIL BOYUNCA DAVA AÇILMADI
Ancak 2008 yılındaki İ.Ö.'nün ifadelerine dair o tarihlerde açılan diğer soruşturmalara takipsizlik kararı verilmişti.

İ.Ö.'nün bu ifadesiyle ilgili 9 yıl boyunca dava açılmadı. 2017 yılında başlatılan soruşturma sonucu ise iddianame hazırlandı ve Nazım Şafak Korkmaz hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" de dahil olmak üzere birçok iddiayla İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

EMNİYET'İN RAPORU: ÖRGÜT BAĞLANTISI YOK
Davanın açılmasının ardından iktidara yakın basında "Kaos timi" başlığıyla çıkan haberlerde, İ.Ö.'nün, Nazım Şafak Korkmaz hakkındaki anlatımları ve iddianamedeki suçlamalar yer aldı.

Dava dosyasına Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinden gönderilen raporda ise Korkmaz'ın herhangi bir örgüt bağlantısının bulunmadığı ifade edildi.

'İFADELERİNİN NE TARİHİ NE SAATİ TUTUYOR'
bianet'in haberine göre davanın karar duruşması 30 Mayıs 2019'da görüldü, Korkmaz esas hakkındaki savunmasında şunları söyledi:

"Hakkımda sadece İ.Ö.'nün beyanı vardır, bu şahsın psikolojik sorunu vardır, hakkında birçok kesinleşmiş cezası vardır. Beyanları da çelişkilidir. Örneğin bir ifadesinde olay saatinin 22.00 olduğunu söylemiştir, ancak dosyadaki tutanaklara göre olay saati 18.00. başka bir ifadesinde olayın 2006 yılının sonlarında olduğunu, bir başka ifadesinde ise 2007 yılının başlarında olduğunu söylemiştir. Bu dosya bir senaryo, bir kurgudan ibarettir, aleyhime akıl sağlığı yerinde olmayan bir kişinin iftiralarından başka bir şey yoktur. Dosya kapsamında dinlenen tanıklar, emniyet tarafından gönderilen istihbarat raporları, savcılık raporları, benim herhangi bir örgütle bağlantımın olmadığını göstermektedir."

Avukatlar da dosyada bulunan tapelerin delil niteliğinde olmadığını, tanık ifadesinden başka delil bulunmadığını ve bunun da tek başına mahkumiyet kurmaya yetmeyeceğini söyledi ancak mahkeme savunmaları dikkate almadı. Korkmaz'a toplam 23 yıl 9 ay hapis cezası ile 740 lira para cezası verildi.