29 Eylül 2024 Pazar

Kadıköy Kent İnisiyatifi: Söğütlüçeşme'yi bırakın Haydarpaşa'yı açın

Söğütlüçeşme istasyonuna gar ve AVM yapılmasına tepki gösteren Kadıköy Kent İnisiyatifi, Söğütlüçeşme'de yeni bir gar inşa etmek yerine atıllaştırılan Haydarpaşa Garı'nın yeniden kullanıma açılması gerektiğini vurguladı.

Kadıköy Kent İnisiyatifi, Söğütlüçeşme istasyonunun doğa katliamıyla gara çevrilmesine ve Haydarpaşa Garının işlevsizleştirilmesine tepki göstermek için Haydarpaşa Garı önünde bir araya geldi. "Söğütlüçeşme'yi bırakın Haydarpaşa'yı açın" pankartı açılan eylemde, "Söğütlüçeşme istasyon, Haydarpaşa gardır", "Projeyi kimden, neden saklıyorsunuz", "ÇED gereklidir", "Söğütlüçeşme'de ağaç katliamı var", "Beton değil, yeşil alan" dövizleri taşındı. Çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisinin katıldığı eylemde Kadıköy Kent İnisiyatifi adına basın açıklamasını Alev Ataç okudu.

Söğütlüçeşme istasyonunda bir süredir yürütülen proje yüksek hızlı tren garı ve AVM inşasını içerdiği halde halka sadece "Viyadük inşaatı ve çevre düzenlemesi" olarak sunulduğuna dikkat çeken Ataç, bunun nedeninin kamuoyundan gelebilecek tepkileri önlemeye çalışmak olduğunu söyledi.

AVM inşaatı için şimdiye kadar 250 ağacın kesildiğini aktaran Ataç, inşaatın Söğütlüçeşme'nin zemin yapısına uygun olmadığını kaydetti. Projenin ruhsatsız olduğuna işaret eden Ataç, TCDD'nin gerçekleri halktan gizlediğini vurguladı. Ataç, projenin Kadıköy halkına da hiçbir faydası olmadığını dile getirerek, şöyle devam etti: "TCDD'nin faaliyet alanları arasında AVM inşaatı yoktur. TCDD kendi görevleri arasında bulunmayan bu hukuk dışı, doğa düşmanı projeyi neden yürütmektedir? Paranız bu kadar bolsa, neden Haydarpaşa Garı'nın onarımını yıllardır bitiremediniz? Cevap bekliyoruz."

"Biz Kadıköylüler olarak bu gereksiz, yanlış, saçma ve tehlikeli projenin sürdürülmesini istemiyoruz. Yürütülen hukuk dışı ve doğa düşmanı projenin kısa zamanda iptal edilmesi gerekmektedir" diyen Ataç, Söğütlüçeşme gar ve AVM projesinin zararlarını ise şu şekilde sıraladı:

🔹 "AVM ve otopark yüzünden karayolu trafiğini katlayarak arttırması,
🔹 Yine aynı nedenle bölgede ısıyı ve hava kirliliğini arttırması,
🔹 Kadıköy'ün zaten çok azalmış olan yeşil alanlarından birinin daha yok olması,
🔹 İnşaat sırasında çıkarılan zehirli çamurun Marmara Denizine karışması,
🔹 Yapılacak AVM yüzünden çevredeki esnafın zarar görmesi,
🔹 İstanbul'da yaşayanların yıllardır kullanamadığı Haydarpaşa Garı'nın tamamen devreden çıkarılıp yerine Söğütlüçeşme İstasyonu'na gar işlevi yüklenmesi,
🔹 Kamunun malı olan Söğütlüçeşme istasyonunun birtakım şatafatlı kelimeler adına sığınılarak kamu malı olmaktan çıkarılması."

Açık kürsüyle devam eden eylemde konuşan çevre savunucuları da, projenin ranttan başka bir amacı olmadığına dikkat çekerek derhal durdurulmasını ve Söğütlüçeşme'de yeni bir gar inşa etmek yerine Haydarpaşa Garının tamir edilerek açılmasını istedi.

Eylem boyunca, "Söğütlüçeşme istasyon, Haydarpaşa gardır", "Rant, rant, nereye kadar, bitti buraya kadar" sloganları atıldı.