27 Eylül 2024 Cuma

JKŞ 8 Mart çalışmalarını sürdürüyor

JKŞ'liler 8 Mart çalışmaları kapsamında Dirbesiyê'de seminer ve bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. Kobanê'de ise stant açarak bildiri dağıtan Rojavalı komünistler kadınların 8 Mart'ını kutladı.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Rojava kentlerinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla seminer ve bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. JKŞ Dirbesiyê'deki TKŞ binasında 8 Mart gündemli seminer gerçekleştirdi. Seminerin yapıldığı salona "Jin jiyan azadî, Bijî berxwedan" yazılı pankart ve 7 Mart 2015'de ölümsüzleşen MLKP/KKÖ savaşçısı İvana Hoffman'ın fotoğrafları asıldı.

Seminerde konuşan Jiyan Firat, Rojava kadın devriminin bölge gerici devletlerinin ve işgalci Türk devletinin tehditleri altında olduğunu kaydetti. Jiyan Firat, Ankara ve Şam hükümetleri arasında gerçekleşen görüşmelerin devrimi ve kazanımları yok etmeyi amaçladığını belirtti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin kadın kanun ve hakları açısından dünyanın en ileri kazanımlarına sahip olduğunu ifade eden Jiyan Firat, "Fakat bu kanunların yaşama geçmesinde sorunlar yaşanıyor. Buradaki, kadın örgütlülüklerinin varlığı, Asayiş'den, HPC'ye, YPJ'ye zor araçlarının kadınların elinde var olması, Eşbaşkanlık ve ikili yönetimin bu kanunların uzun vadede uygulanmasının zemini olacaktır" şeklinde konuştu.

BAAS Rejimi'nin kadınların varlığını ve iradesini kabul etmediğini kaydeden Jiyan Firat şunları ifade etti: "Suriye devletinde BAAS partisine bağlı Suriye Kadın Birliği örgütlenmesi dışında kadın örgütlenmesine izin verilmiyor. Kadınlar örgütlenmek ve mücadele etmek istediklerinde de büyük baskılarla karşılaştıkları için devletten bağımsız güçlü bir kadın örgütlülüğü ortaya çıkmıyor."

Kadın devrimini ve kazanımlarını korumanın önemine vurgu yapan Jiyan Firat, dünyada kadın hakları açısından geriye gidişler olmasına rağmen Rojhilat ve İran'daki ayaklanmanın kadınlara umut olduğunu ve sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Jiyan Firat, konuşmasının sonunda 8 Mart'ta alanlara çıkma çağrısı yaptı.

Kobanê ve Dirbesiyê'de JKŞ'liler ev ziyaretleri ve bildiri dağıtımları yaptı. Kobanê'de Têlal caddesinde stant açan Rojavalı komünistler bildiri ve Raperîn gazetesi dağıttı, kadınların 8 Mart'ını kutladı. Dirbesiyê'de JKŞ'liler ev ziyaretleri yaparak kadınlara 8 Mart'ta sokaklarda olma çağrısı yaptı.

Ziyaretlerde bildiri ve Raperîn gazetesi dağıtımı da gerçekleştirildi.