29 Eylül 2024 Pazar

İzolasyonun olmadığı Bonn'daki mülteci kampında 130 kişide Covid-19 çıktı

Bonn Sankt Augustin kasabasında bulunan mülteci kampında en az 130 kişide koronavirüs tespit edildi. Kampta hijyen ve izalasyona dair hiçbir önlem anlınmadığını belirten mültecilerin en acil çağrısı hastaların derhal hastaneye götürülmesi.

Almanya, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi sürecinde sosyal kısıtlamalarda adım adım normalleşmeye gidiyor. Ancak ülkedeki binlerce mülteci ise kamplarda koronavirüs riskiyle karşı karşıya.

Bonn kenti yakınlarındaki Sankt Augustin kasabasında bulunan mülteci kampında en az 130 kişide koronavirüs tespit edildi. Haftasonu bazı kişilerin rahatsızlanmasının ardından kampda bulunan 300 kişiye koronavirüs testi yapıldı. Test sonucuna göre 10'u belediye çalışanı olmak üzere 130 kişide virüs tespit edildi.

Ren Westfalya eyalet hükümeti, koronavirüs testi negatif çıkan mültecilerin tahliye edildiğini iddia ederken kampta kalan mülteciler durumun aksi yönde işletildiğini belirtiyor.

Kampta kalan kronik faranjit hastası F.M.'nin Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu'na (AvEG-Kon) verdiği bilgiye göre, eyalet hükümetinin iddasının aksine, testi pozitif çıkan mültecilere izalasyon dahi uygulanmıyor.

'KORONAVİRÜS HASTALARIYLA AYNI ORTAMDA KALIYORUZ'
Yaklaşık 500 kişinin kayıtlı olduğu kampta bir bina içerisinde zemin katın Covid-19 hastalarına ayrıldığı diğer katlarda ise henüz hasta olmayanların kaldığı belirtiliyor. Maruz kaldıkları kötü koşulları tel örgülerden dışarıya seslenerek anlatmaya çalıştıklarını ifade eden F.M., "Buradaki durum basına yansımıyor. Sesimizi duyurmak için 'Bizler hayvan değiliz insanız. Özgürlük için buraya geldik' diye bağırıyoruz. Odamda 3 kişinin korona testi pozitif çıktı ancak ne odayı dezenfekte ettiler, ne de hijyen ürünlerine uluşmamızı sağladılar" dedi.

Kamp yönetiminin sorumsuzluğu nedeniyle her an virüs kampa riskiyle karşı karşıya olduklarını ifade eden F.M, "Kampın hijyen koşulları Covid-19 öncesi zaten çok kötüydü. Ekstra önlem alınmadı.Tuvalet ve banyolarda sabun yetersizliği var, dezenfenktan ise tuvalet ve banyolarda hiç bulunmuyor zaten" dedi.

Odalardaki prizlerin çalışmadığını ve ufak alanlarda birçok kişinin elektronik aletlerini şarj ettiğini kaydeden F.M., "Prizlerin elektriklerini açar mısınız diye talep ettiğimizde bu hükümetin kararı biz birşey yapamayız diyorlar ve toplu şekilde ihtiyaçlarımızı gidermek zorunda kalıyoruz" diye belirtti.

Kampta en fazla 50 kişinin karantinada olduğunu belirten F.M. "Enfekte olanlarla bir arada yaşıyoruz. Bazı insanlara test sonucunun pozitif olduğu söylenmesine rağmen bir şey yapılmıyor ve virüs olmayan insanlarla beraber yaşamaya mahkum ediliyor" dedi.

'TESTİ POZİTİF ÇIKAR BİR KADIN İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNDU'
Söz konusu koşullar nedeniyle kampta gergin bir havanın hakim olduğu belirtilirken testi pozitif çıkan bir kadının pencereden atlayarak intihar girişiminde bulunduğu ifade edildi.

"Aynı eyalette bulunan başka kamplarda hijyen ve izalasyon sağlanabiliyorsa burada da sağlanabilir" diyen mültecilerin en acil çağrısı hastaların derhal hastaneye götürülmesi.

Öte yandan Ren Westfalya eyalet hükümeti yaptığı açıklamada, koronavirüs testi negatif çıkanları ise mülteci kampından çıkartıp yakınlardaki otellere yerleştirdiklerini ve pozitif çıkanları ise kampda karantine altına aldıklarını iddia etmişti.