26 Eylül 2024 Perşembe

İzmir'de Newroz gözaltılarını takip eden avukatlara darp ve tehdit

İzmir'de 19 Mart günü gerçekleşen Newroz kutlamalarında gözaltına alınan müvekkilleri için karakola giden avukatların darp ve tehdide uğradığını açıklayan ÖHD, ÇHD ve İHD, olayın takipçisi olacaklarının altını çizdi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir şubeleri, 19 Mart'ta gerçekleştirilen Newroz kutlamalarında avukatların gözaltına alınan ve sonra serbest bırakılan 3 kişinin işlemleri için gittikleri İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'nde darp edildiklerini açıkladı.

ÇHD İzmir Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan avukat Tuğçe Nazlı Akın, gözaltı işlemlerine eşlik etmek üzere karakola giden avukatların çeşitli gerekçelerle içeri alınmadığını söyledi. Avukatların duruma itiraz ederek içeri girmek istemeleri üzerine x-ray ile üst araması dayatıldığını kaydeden Akın, "Avukat arkadaşlarımız bunu dayatamayacaklarını açıklamaya çalışırken görevli kolluk tarafından darp edilerek kapı dışına sürüklenerek atılmışlardır. Avukat arkadaşlarımızdan biri bu yapılanın işkence olduğunu söylemesi üzerine saldıran kolluk görevlisi, 'Ben işkencenin ne olduğunu iyi bilirim' demek suretiyle arkadaşlarımıza yönelik tehditler savurmuştur" dedi.

Avukatların savcılıktan talimat gelene kadar içeri alınmadıklarını dile getiren Akın, avukatların müvekkilleriyle görüşecekleri esnada onları daha önce darp eden polisin görüşmeyi engellediğini ve avukatların kimliklerine tehditle el koymaya çalıştığını söyledi.

Yaşananları kabul etmediklerinin altını çizen Akın, şöyle devam etti: "Yasayı çiğneyerek keyfi uygulamalar yaratan bu zihniyeti, işkence ve tehdidi kendisine görev biçenlerle mücadele etmeyi çok iyi biliyoruz. Ne müvekkillerimizin savunma haklarının engellenmesine ne de görevini yapmaya çalışan meslektaşlarımızın darp ve tehdit edilmelerine müsaade etmeyeceğimizi, yaşanan bu olayın takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna bildiriyoruz."