27 Eylül 2024 Cuma

İzmir'de 'Kanal İstanbul'a itiraz dilekçeleri verildi

İzmir'de halk Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne 'Kanal İstanbul' projesi için itiraz dilekçeleri verdi.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve EGEÇEP'in çağrısı ile bir araya gelen İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne 'Kanal İstanbul' projesi ÇED raporuna itiraz dilekçeleri verdi.

Dilekçe öncesi Müdürlük önünde yapılan basın açıklamasını TMMOB İzmir İKK Dönem Sözcüsü Melih Yalçın okudu. Yalçın, "Kuzey ormanlarını, meraları, tarım alanlarını, tüm hassas ekosistemleri yok edecek bu proje savunulamaz. Üç aktif fay hattının geçtiği bölgeye nüfus ve yapılaşma baskısı yükleyerek afet riskini artıran bu projeyi kabul etmiyoruz. Kentin tüm kuzey bölgesini ve hassas ekosistemlerini, kentsel, arkeolojik ve doğal sit alanlarını baskısı altına alacak bu projeyi kuvvetle reddediyoruz. Sosyolojik etkileri çok güçlü olacak, bölgede yerinden edilmelere yol açacak, halkın yaşam kalitesini ve ekonomisini derinden sarsacak, yaşam ve su hakkını elinden alacak bu projenin, Anayasa'nın 56. maddesine aykırı olduğunu bir kez daha vurguluyoruz" dedi.

'KANAL İSTANBUL PROJESİ YOK HÜKMÜNDEDİR'
İstanbul'un Kent Anayasası olan ve 2009 tarihinde onaylanan 1/100 000 İstanbul Çevre Düzeni Planı'nın genel planlama ilkelerine ve esaslarına aykırı olan, planlara sonradan işlenen ve plan ana kararlarıyla çelişen Kanal İstanbul Projesi'nin yok hükmün olduğunu ifade eden Yalçın, "1600 sayfalık ÇED Raporu okunup incelendiğinde, bunun çevresel etkileri değerlendiren bir rapor olmadığı, bir tür proje tanıtım raporu olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Kanal İstanbul projesinin gerçekleştirilmesi halinde sadece İstanbul'u ilgilendiren bir kent suçu olmayacağını, denizlerimize, su havzalarımıza, tarım, mera, orman alanlarımıza, hassas koruma alanlarımıza, arkeolojik alanlarımıza, doğal ve kentsel sit alanlarımıza, su ve yaşam hakkımıza müdahale eden ve telafisi imkânsız tahribatlar yaratmasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor, projeyi reddediyoruz ve tüm ilgili kurum ve kuruluşları sorumlu davranmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Ayrıca Bergama Demokrasi Platformu üyeleri de Kanal İstanbul projesine ilişkin itiraz dilekçelerini Bergama Kaymakamlığı'na verdi.