29 Eylül 2024 Pazar

İzmir'de 9 Ekim açıklaması sonrası polis saldırısı

Komplonun başlangıcı olan 9 Ekim'e ilişkin İzmir'de yapılmak istenen yürüyüşün engellenmesi üzerine 9 Eylül Kapısı önünde açıklama yapıldı. Daha sonra HDP'ye yürümek isteyen kitleye polis saldırdı, binayı ablukaya alan polis içeriye girişleri engellemeye çalıştı, kitleyi darp etti. HDP İl Eşbaşkanları darp edilerek gözaltına alınırken polisin İl Eşbaşkanı Çınar Altan'ın başını eğmeye çalışması dikkat çekti. Başını eğmeyen Altan ise gözaltına alınırken "Direne direne kazanacağız" yanıtı verdi. 

İzmir'de PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası  komplonun başlangıcı olan 9 Ekim'e ilişkin yürüyüş yapılmak istedi. Eylemin yasaklanması üzerine HDP Milletvekili Serpil Kemalbay ve Kemal Peköz'ün de aralarında olduğu HDP'liler Konak'ta bulunan İzmir Fuarı 9 Eylül Kapısı önünde açıklama yaptı. 

"Em Dimeşın Azadiyê. Özgürlüğe yürüyoruz" yazılı pankart ile Kürtçe ve Türkçe "Özgürlüğe yürüyoruz" sloganlarının yer aldığı dövizlerin taşındığı eylemde sık sık, "Tecride hayır tutsaklara özgürlük" sloganı yükseldi. 

'TECRİT İNSANLIK SUÇUDUR'
Halkların özgürlüğüne ve çözüm iradesine karşı tecridin kurulduğunu ve tecridin her türlü hukukun, yasaların ötesinde olduğu kaydedilen eylemde, "Tecrit işkence suçudur, insanlık suçudur" diye kaydedildi. 

KEMALBAY: KÜRT SORUNU ÇÖZÜMSÜZLÜKMÜŞ GİBİ ANLATILIYOR
Söz alan HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, her gün savaşın tırmandırılmasını protesto etmek istediklerini hatırlattı. 9 Ekim'de aynı zamanda Che Guevera'nın da doğum günü olduğunu anımsatan Kemalbay, "Che, 'Gerçekçi olun imkansızı isteyin' diyor. Bugün bize Kürt sorunun demokratik çözümü imkansızmış gibi anlatılıyor oysa burada talep edilen şey bir halkın varlığının kabul edilmesidir. Bir halkın iradesinin kabul edilmesidir. Bir halkın kendi kendini yönetme iradesine saygı duyulmasıdır. Bir halkın anadiline saygı duyulmasıdır. Barışı içinde eşti bir yaşama saygı duyulmasıdır. Biz bunu savunuyor ve bunun için mücadele ediyoruz. Kürt halkının içinde, bağrında, yanında omuz omuza oluyoruz. Kürt halkı derken sadece Türkiye sınırları içerisinden bahsetmiyoruz. Kürt sorunu Uluslar arası bir sorundur, bölgesel bir sorundur, küresel bir sorundur. O yüzdendir ki 24 yıl önce bu sorunun çözümü için ateşkes çağrısı yapan ve barış müzakereleri için çağrı yapan Sayın Abdullah Öcalan susturulmak istenmiş, başını ABD'nin çektiği Uluslar arası bir organizasyonda bu sorun çözümsüzlükle sonuçlandırılmak istenmiştir" dedi.  

'KÜRT SORUNU ÇÖZÜLDÜĞÜNDE HALKLAR SÖMÜRÜLEMEYECEK'
"Bu sorunu bir gerçekliği, realitesi, sosyolojisi var" diyen Kemalbay, Suriye'de, Irak'da, İran'da ve Türkiye'de milyonlarca Kürt'ün hakkını aradığını ve egemen güçlerin çözümsüzlüğü istediğinin altını çizdi. Kemalbay, Kürt sorununun çözüldüğünde halkların sömürülemeyeceğini belirtti.

PEKÖZ: BİR TARAFTA DEVLET BİR TARAFTA SAYIN ÖCALAN VAR
HDP Milletvekili Kemal Peköz de direnen halkları selamladı. Bu direngenlik sayesinde Türkiye'nin demokrasiye ulaşacağını belirten Peköz, "Bu komplodan sonra da Sayın Öcalan bulunduğu her ortamda barıştan, demokrasiden, halkların kardeşliğinden söz etti. Savaşı çatışanlar ancak sonlandırabilirler. Savaşın tarafları bellidir. Bir tarafta devlet, bir tarafta sayın Öcalan var" ifadelerini kullandı. 

Çözüm süreci denilen dönemde cenazelerin gelmediğini hatırlatan Peköz, bugün çatışmalar nedeniyle her gün cenazelerin geldiğine dikkat çekti. Öcalan'ın barış çağrısının duyulmaması için tecrit uygulandığının altını çizen Peköz, bu tecridin tüm hapishanelere yayıldığını kaydetti. Hasta tutsakların durumuna dikkat çeken ve tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılarak tahliye edilmesi gerektiğini vurgulayan Peköz, "Baskını, zulmün olduğu yerde direniş haktır ve direniş her gün biraz daha güçlenmeye devam edecektir. Bunun için Türkiye'de yaşayan herkesin geleceğe kürsü taşıması lazım. Ve insanların birlikte yaşayabilecekleri bir ortama zemin hazırlaması lazım" dedi. 

HDP'YE YÜRÜYENLERE POLİS SALDIRDI
Açıklamanın ardından kitle HDP il binası önüne yürüdü. HDP'nin önünde polis kitlenin önünü kesti çok sayıda kişiyi darp etti. 

HDP ÖNÜNÜ ABLUKAYA ALINDI GİRİŞLER ENGELLENMEYE ÇALIŞILDI
HDP'nin önünü de ablukaya alan polisler, kitlenin toplu halde binaya girmesini engellemeye çalıştı. Çok sayıda kişiyi darp ederek ana caddeye sürdü. 

İL EŞBAŞKANLARI GÖZALTINA ALINDI
Polis saldırısına tepki gösteren HDP İzmir İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan ile ismi öğrenilemeyen bir kişi işkenceyle gözaltına alındı. 

Öte yandan polisin Altan'ın başını eğmeye çalışması dikkat çekti. Polisin darp etmesine rağmen baş eğmeyen Altan, "Direne direne kazanacağız" sloganıyla yanıt verdi.