27 Eylül 2024 Cuma

İzmir ve Ankara'da hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi

İnsan hakları savunucuları İzmir'de Ramazan Taş ve Ankara'da Abdulvahap Kavak'ın durumuna dikkat çekti.

İzmir ve Ankara'da yapılan basın açıklamalarında hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi ve bir an önce serbest bırakılmaları istendi.

İZMİR'DE RAMAZAN TAŞ İÇİN EYLEM
İzmir'de İHD üyeleri yaptıkları açıklama ile hasta tutuklu Ramazan Taş'ın durumuna dikkat çekti.

Konak eski Sümerbank önündeki oturma eylemi yapan dernek üyeleri, "Hasta mahpuslar ölüyor susma", "Susma suça ortak olma ölüyorlar" yazılı pankartlar açtı. Tutsak yakınlarının da katıldığı eylemde basın açıklamasını İHD Şube yöneticisi Ali Aydın okudu. Aydın, yapacağı açıklama öncesi 11 Ocak'ta Siirt E Tipi Hapishanesi'nde yaşamını yitiren hasta mahpus Nebi İlhan (74) ile Burhaniye T Tipi Hapishanesi'nde yaşamına son veren hasta tutsak Nurcan Bakır'ın ailelerine başsağlığı diledi.

Aydın, "Özellikle siyasi mahpuslara uygulanan 'düşman' yaklaşımı, idarelerce tutuklu ve hükümlülerin rehin pozisyonunda görüldüğünü ve öyle davranıldığını göstermektedir" dedi.

Anneleri hapishanede olan bebeklere de hapis hayatı yaşatıldığını dile getiren Aydın, bu durumun bebeklerin sağlıklı büyümeleri önünde birçok engeller oluşturduğunu ifade etti. Aydın, "Biraz düşünelim; yeni doğmuş bir bebek gözlerini hapishanede yaşama açıyor. Onun dünyası hapishanenin duvarlarıyla sınırlı ve gözlerini açar açmaz olumsuz yaşam koşulları onu karşılıyor. Bırakalım mama ve süt bulamamayı bebeğin psikolojisi nasıl olur? Vicdanı olan kimsenin bebeklere böyle davranmaya hakkı yoktur. Bir de tutuklu olup hamile olan anneler var. Onların doğumları nasıl yapılacak? Hijyen koşulları uygun olmadığı halde hapishanede bebeklerini nasıl büyütecekler? Bunların hepsi sorun" diye belirtti.

Ardından İzmir Kırıklar F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Ramazan Taş'ın durumuna dikkat çeken Aydın, şu bilgileri verdi: "1995'de Mardin'de doğan Ramazan Taş, küçükken üzerine çay döküldüğü için tedavi görmüş ve ameliyat olmuştur. Ameliyat sonrası eve getirilmiş ama tekrar sancıları artınca Mardin'de hastaneye götürülmüş orası da Diyarbakır'a sevk etmiştir. Diyarbakır'da acil ameliyata alınmış ve bağırsağından 43 cm kesilmiştir."

Taş'ın daha sonra ailesi ile birlikte İzmir'e yerleştiğini ve bir süre sonra tutuklandığını aktaran Aydın, iki kez idrar yollarından ameliyat olan ve bel fıtığı rahatsızlığı bulunan Taş'ın tedavilerinin sağlıklı yapılabilmesi için serbest bırakılması gerektiğini kaydetti. Aydın, yetkililere Taş ile birlikte cezaevlerindeki diğer hasta tutuklular ve hamile, bebekli anneleri serbest bırakma çağrısında bulundu.

ANKARA'DA ABDULVAHAP KAVAK İÇİN EYLEM
Ankara'da ise Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi eylemlerinin 280'ninci haftasında Bolu F Tipi Hapishanesi'nde kalan hasta tutuklu Abdulvahap Kavak'ın sağlık durumuna dikkat çekti.

İHD Şubesi önünde yapılan eylemde konuşan İHD üyesi Zarife Çamalan, Kavak'ın hastane sevklerinde kötü muameleye maruz kaldığını belirtti. Çamalan, Kavak'ın hastaneye sevk edilmeden önce yapılan üst aramasında çıkardığı ayakkabılarına basıp, tekmeleyen askerlerin itiraz ettiğinde 'istemiyorsanız hastaneye gitmeyin' dediğini aktardı.

Hasta tutuklu Kavak'ın kelepçeli muayene edildiğini belirten Çamalan, "Doktor bile kelepçenin çıkarılmasına 'gerek yok' diyebilmekte, Tabipler Birliği'nin kararı hatırlatıldığında ise 'Tabipler Birliği'nin kararı beni bağlamıyor' diyebilmekteler. Doktor kelepçenin açılmasını istediğinde ise, asker 'tutanak tutarım' diye doktoru tehdit etmektedir. Bu sorun ile ilgili yaptığı başvuruya İl Sağlık Müdürlüğü'nün 'orada kesici, delici aletler var, doktorun güvenlik kaygısı oluyor' diye cevap ermiştir. 1980'den beri bulunduğu bu hapishanede tek bir siyasi mahpusun doktorlara saldırdığını duymadığını aktarmıştır" diye belirtti.

Kavak'ın başlıca rahatsızlıkları hakkında bilgi veren Çamalan, sözlerini 19 Ocak 2007 katledilen gazeteci Hrant Dink için yarın İHD Ankara Şube önünde yapılacak anmaya çağrıda bulunarak noktaladı.