29 Eylül 2024 Pazar

İzmir Üniversiteli Öğrenci Dayanışması: Geleceğimizi  biz belirleyeceğiz

İzmir Üniversiteli Öğrenci Dayanışması, ÖSYM önünde açıklama yaparak taleplerini dile getirdi: "Sınav pandeminin tamamen bir etken olmaktan çıktığı bir zaman dilimine alınmalıdır. Ücretsiz sınav hazırlık kitapları dağıtılmalı, ücretsiz internet verilmeli, yeterli elektronik cihazlar dağıtılmalı, özel okullardaki gibi online derslere geçilmelidir"

İzmir Üniversiteli Öğrenci Dayanışması, sınav tarihlerinin öne çekilmesine ilişkin Alsancak'taki ÖSYM binası önünde açıklama yaptı. 

'EBA TV'YLE FIRSAT EŞİTSİZİLĞİ DAHA DA DERİNLEŞTİ'
Açıklamayı okuyan Ali Çadırcı, koronavirüsün görüldüğü ilk andan itibaren liseliler dahil herkese "evde kal" çağrılarının yapıldığını hatırlatarak, "Fakat kalın denilen evlerde açlıktan başka birşey yoktu" dedi. Okulları iptal edilen liselilerin ailelerinin işe gitmek zorunda olduğunu kaydeden Çadırcı, "Yani korona evlere, liselilere bu sefer çalışmak zorunda olana aileleri aracılığıyla girdi" diye belirtti.

Liselilerin en temel hakkı olan eğitimin fiilen ortadan kaldırıldığına dikkat çeken Çadırcı, EBA TV'yle verilen derslerin, birçok öğrenciyi dışarda bırakan bir çözüm olduğunu söyledi. Çadırcı, "Özel okullar online dersler yaparken kamuya ait okullar EBA TV adı altında televizyon yayınlarına ve videolara mahkum edildi. Özel okul veya dershanelere giden öğrenciler ile devlet okuluna giden öğrencilerin aldığı eğitim arasında fırsat eşitsizliği dahada derinleştirmiş aynı yaştaki gençler arasında kocaman adaletsiz uçurum oluşmuştur."

Eba TV'de ortaokul öğrencilerine "Damacanadan su nasıl doldurulur?'', "Sandviç nasıl yapılır ?" gibi bilim dışı, eğitimden uzak konuların gösterildiğine dikkat çeken Çadırcı, aynı zamanda idam sehpaları, kafa kesme sahneleri gibi vahşi görüntülerin de izlendiğini hatırlattı. Çadırcı, şunları kaydetti: "Zaten bilimsel herhangi bir dayanağı olmayan müfredat EBA TV'de şekilsiz bir şeye dönüştü. Birçok liselinin evinde interneti ödeceyecek maddi olanakları, çalışabilecekleri mekanları ya da izleyebilecekleri kişisel bilgisayarları dahi yoktu."

Sokağa çıkması yasaklanan 20 yaşın altındaki gençlerden bir çoğunun çalıştığını ifade eden Çadırcı, salgın nedeniyle daha ağır çalışma koşullarına maruz kaldıklarını da söyledi. 

'EĞİTİMDE YAŞANANLAR PANDEMİ İLE BAŞLAMADI, DÜN DE VARDI'
Çadırcı, şöyle devam etti: "Farkındayız ki; eğitimde yaşananların hiçbiri pandemiyle başlamamıştır. Eğitim piyasalaşma, anti-bilimsel bilgiler, cinsiyetçi anlatım ve fırsat eşitsizlikleri dünde vardı. Geleceğimiz ve emeğimiz sınava 15 dakika geç kalınmasına, 3 saatlik sınav süresine ve lastik gibi sürekli değişen ve şekilsiz eğitim sistemiyle oyuncak haline gelmişti. Fakat bugün salgın süreci ile yaşadığımız şey tüm bunların derinleşmesi, eğitim hakkının milyonlarca genç için ortadan kaldırılmasıdır. Bu bakımdan AKP göstermelik yasakları ile sınıfta kalmıştır."

İŞÇİLER İ ÖLÜME GÖNDERENLER  YİNE KASALARINI DOLDURMAK İÇİN KARAR ALDI'
"Normalleşme" programı kapsamında sınav tarihlerinin öne çekildiğini hatırlatan Çadırcı, "Şüphesiz salgının en ağır zamanlarında bile işçileri zorla ölüme işyerlerinee gönderenler bizler için değil boşalan kasalarını Turizm sektörüyle doldurmak için karar almışlardı. Şeffaf olmayan rakamlar ile salgının boyutları dahi tam anlamıyla bilinmemektedir. Bu belirsiz koşullarda  sınav tarihlerini ileri geri kaydırarak öğrencilerin hem sağlığını riske atılmakta hem de geleceği ile oynamaktadır. 1 ay sınava çalışmak için hiçde az bir süre değildir. Dolayısıyla telafi için ek süre vermek, barajı 10 puan düşürmek gibi bazı lütuflar yapılan değişikliğin vehametini örtmemiştir. Liseliler ilk andan itibaren milyonlarca twitle sesini duyurmuştur. Fakat AKP liselilerin serzenişini duymak bir kenara bazı kalemşörlerin, sözde eğitim uzmanlarının, bürokratların tehditlerine maruz kalmıştır" dedi.

TALEBİMİZ NET: SINAV PANDEMİNİN OLMADIĞI ZAMANDA DİLİMİNDE YAPILSIN
Çadırcı, öğrenciler olarak taleplerinin net olduğunu belirtti ve sıraladı: "Sınav pandeminin tamamen bir etken olmaktan çıktığı bir zaman dilimine alınmalıdır. Bu tarihe kadar sınavda fırsat eşitliğini kapatacak önlemler alınmalıdır; ücretsiz sınav hazırlık kitapları dağıtılmalı, ücretsiz internet verilmeli, yeterli elektronik cihazlar dağıtılmalı, özel okullardaki gibi online derslere geçilmelidir. Bugün sokaklara çıkmamamız sizleri yanıltmasın. Liseliler yaşamın önemli bir parçasıdır. Ve sesleri değiştirmek için çıkmaya devam edecek!"