27 Eylül 2024 Cuma

İzmir Tabip Odası da uyuza karşı uyarıda bulundu

Artan uyuz vakaları konusunda açıklama yapan İzmir Tabip Odası, yurttaşları uyuza karşı tedbir alması yönünde uyardı.

İstanbul Tabip Odası'nın ardından İzmir Tabip Odası da, İzmir'de artan uyuz vakalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, son dönemde gerek ülke çapında gerekse İzmir özelinde uyuz vakalarında artış olduğu ve bu durumun hekimler ile eczacılar tarafından da doğrulandığı ifade edildi.

'BAKANLIK HAZIRLIKSIZ YAKALANDI'
Sağlık Bakanlığı'nın vakalara karşı yeterince ilaç stoku bulunduğu yönündeki açıklamalarına karşın, artan ilaç talebine Bakanlığın hazırlıksız yakalandığı belirtildi. Uyuz etkenine karşı kullanılan ilaçların yetersiz kalabildiği, ilaca karşı bir direnç olduğu şeklinde iddialara da yer verilen açıklamada, konuyla ilgili olarak İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nden yaşanan ilaç sıkıntısı konusunda açıklama talep edildiği belirtildi.

Kamuoyunun konuyla ilgili aydınlatılması gerektiği açıklamada, "Bu verilerin analizi uyuz hastalığının artış nedenlerini açıklamamıza ve gerekli çalışmaların yapılabilmesine ışık tutacaktır.  Hastalık belirtisi olan kişilerin hekime başvurması çok önemlidir. Başarılı bir tedavi sonrasında dahi hastalık bulgularının 2-6 hafta kadar devam edebileceği unutulmamalıdır. Aynı yaşam ortamını paylaşan tüm aile bireylerinin, o anda aktif şikâyetleri olmasa bile aynı anda tedavi edilmesi gerekmektedir. Uyuzdan korunmada hijyen çok önemlidir" ifadelerine yer verildi.

ÖNLEMLER SIRALANDI
Açıklamada ayrıca uyuza karşı alınması gereken önlemler ise şu şekilde sıralandı:

-Başta okullar, özellikle yatılı okullar, bakımevleri, yurtlar, oteller, yatakhaneler olmak üzere insanların toplu halde bulundukları ortamlarda, toplu ulaşım araçlarında temizliğe son derece dikkat edilmelidir. 

-Uyuza yakalanan veya yakalandığından şüphe eden kişiler okullar ve çocuk yuvaları ve benzeri toplu bulunulan kuruluşlara hekimlerinin belirttiği sürece gitmemeli ve orada faaliyet göstermemelidir.

-Hastaların, hastalığın sağlam kişilere bulaşmasını önlemek açısından geçici olarak onlarla teması sınırlamaları ve özellikle de doğrudan deri temasından kaçınmaları gerekmektedir.

-Sağlam kişilerin ise hasta olduğundan şüphelenilen kişilerle temastan kaçınmaları, iç çamaşırı, havlu, nevresim gibi kişisel eşyaların temizliğine dikkat etmeleri,  vücut ile direkt teması bulunan eşyaları ortak kullanmamaları önemlidir. 

-Ev, araba gibi alanların temizliğine dikkat edilmesi gerekir.