27 Eylül 2024 Cuma

İzmir KHK Platformu kuruldu: Bu toprakları kurtuluşu ancak dayanışmayla sağlanacak

İzmir KHK Platformu kuruldu. Basın toplantısında söz alan HDP Milletvekili Gergerlioğlu, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde ihraç edilenlerin kurduğu platformlarla mücadeleyi sürdürdüklerini söyledi. Dayanışmanın önemine dikkat çeken Gergerlioğlu, Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğunun altını çizdi ve kimlik, düşünce ayrımı yapmadan herkese dayanaşma çağrısı yaptı. 

OHAL kararnameleri ile ihraç edilenler İzmir'de hukuk mücadelelerini sürdürmek ve dayanışmak için İzmir KHK Platformu'nu kurdu. Platform, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şube binasında yapılan basın açıklaması ile kuruluşunu duyurdu.

Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve partinin İzmir İl Eşbaşkanı Kadir Baydur'un yanı sıra KHK Platformları kurucularından Münir Korkmaz ile Prof. Dr. Haluk Savaş katıldı.

Platformlarının OHAL ve KHK'lar nedeniyle masumiyet karinesi göz ardı edilerek, çeşitli haklarını kaybeden KHK'lilerin, hak arayışını temsil etmek üzere bir araya gelerek kurmuş oldukları oluşumlar olduğunu söyleyen Münir Özkul Korkmaz, "Hukuk çerçevesinde çeşitli oluşumlarca hedef gösterilen ve sindirilmeye çalışılan, toplumsal tecritlere ve sosyal bir kıyıma maruz bırakılmış, devletin sosyal politikalarından men edilmiş, derdini kimsenin dinlemediği, çeşitli irtibat, iltisak ve kriterler gerekçe gösterilerek hayatları ellerinden alınan çeşitli meslek gruplarından insanların bir araya gelmiş olduğu yaşam alanlarıdır" dedi.

'HER KESİMLE HAKSIZLIKLARA KARŞI DAYANIŞMAMIZ LAZIM'
Kendisinin de ihraç edildiğini hatırlatan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, çeşitli nedenlerle ihraç edilen insanların verdiği mücadelenin Türkiye'de kurulacak barışa da katkısı olacağını belirtti. Türkiye'de darbe ve sonrasında OHAL ilanıyla korkunç bir yıkımın gerçekleştiğini dile getiren Gergerlioğlu, "Anlatacak yüzbinlerce hikaye var. İnanılmaz acı öykülerle, insan hakları ihlalleriyle yaşıyoruz. Bunlara karşı çok ciddi bir tepki olması gerekiyordu ama toplum sessiz kaldı. Birçoğumuz açısından toplum sınıfta kaldı büyük bir hayal kırıklığı oluşturdu. Fakat elbette topluma küsüp bir kenara çekilmemek gerekiyordu. Mücadele etmemiz gerekiyordu. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde ihraç edilen arkadaşlarımız platformlar kurarak bu mücadeleye başladılar. Bu platformlar özellikle dayanışmak için çok önemli. Türkiye'de bulunan her kesimle haksızlıklara karşı dayanışmamız lazım. Bu toprakların kurtuluşu ancak dayanışma ile sağlanacak" ifadelerini kullandı.

'FELAKETLERDEN DAYANIŞMA PLATFORMLARIYLA ÇIKABİLECEĞİZ'
Gergerlioğlu, Türkiye'de insan hakları mücadelesinde itici bir güç olma açısından KHK platformlarının yerinin son derece önemli olduğunu belirtti. Gergerlioğlu, şöyle devam etti: "Her zaman söylediğimiz gibi her insanın insan haklarına elbet bir gün ihtiyacı olur, en zalimin bile bir gün gelir buna ihtiyacı olur. İzmir'de kurulan bu komisyonun çok etkili çalışmalar yapacağına inanıyorum. Bu toprakların bu platfomlarla kurulacak dayanışmaya ihtiyacı var. Son günlerde artan depremlerle insanların aklına dayanışma geliyor ancak Türkiye tamamen bir deprem ülkesidir. Enkaz altında insanlar ve dayanışma ile enkazın altındakiler olarak ellerimizi uzatmalıyız. Kimliği, düşüncesi nedir demeden bu dayanışmayı göstermek gerekiyor. Bu toplum OHAL depremiyle enkaz altında kalan insanların yardımına koşmadı. Neden diye sormak gerekiyor. Bu ağır bir sorudur. Kürtlerin, Alevilerin yardımına neden koşmadınız? Bu soruyu hepimiz özeleştirileriyle geliştirmeliyiz. Bu perişan halimizden, insanlarımızın intihar ettiği bu felaket halden ancak böyle dayanışma platformları kurarak çıkabileceğiz."

Açıklamanın ardından Bayraklı'da bulunan Tepekule Kongre Merkezi'nde "İzmir'den KHK Hikayeleri" başlıklı forum düzenlendi. Forumda KHK'lerle ihraç edilenler yaşadıkları hukuksuzlukları paylaştı