26 Eylül 2024 Perşembe

İzmir Deprem Koordinasyonu: Ölümlerin hesabını soracağız

İzmir Deprem Koordinasyonu, depremde yaşanan ihmalleri not ettiklerini söyleyerek, hesabının sorulacağını vurguladı.

İzmir Deprem Koordinasyonu, Maraş merkezli depremlerin ardından yaşanan ihmallere ilişkin Konak Gündoğdu Meydanında açıklama yaptı. Depremde yaşamını yitirenler anısına mumlar yakılan açıklamada, depremden etkilenen illerin yazılı olduğu dövizler taşındı. Açıklamaya kentte bulunan siyasi parti ve kurum, sendika ve odaların temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Eylemde konuşan Helil Kınay, 40 gün boyunca ağır bir acı yaşadıklarını, öfkelerinin büyük olduğunu söyledi, "Acımız ağır ve her gün daha da ağırlaşıyor. Selle birlikte daha da ağırlaştı" dedi. İzmir Deprem Koordinasyonu olarak sessiz çığlık eylemlerini başlatırken "Bu acı hepimizin acısı" dediklerini vurgulayan Kınay, "Biz bu depremde bambaşka bir dünyaya uyandık. İlk üç günün hesabı verilmedi. Bugün sessiz çığlık eyleminin son günü ama çığlığımızı büyütmek için buradayız. Yapılanları da yapılmayanları da unutmayacağız" diye vurguladı.

'HESAP SORACAĞIZ'
İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz da "Depremin 40'ıncı günündeyiz. Bir gün önce yaşanan sel felaketinin içler acısı sonucunu yaşadık. O enkazın altına uzatılan elleri, yürekleri birilerinin görmesi gerekiyordu. O uzatılan elleri devlet görmedi. O elleri bizler tutmaya çalıştık. Maden facialarına fıtrat diyenler, depreme kader diyenler, sel felaketine sessiz kaldılar. Bunun sebebi de suçlu olmaları. Bu suçların hesabını verecekler. Diyorlar ya not aldık. Evet, not alsınlar. Çünkü biz adaletten, bağımsız yargıdan, istismar edilen kadınlardan, çocuklardan, ezilen yurttaşlardan yanayız. Hepsinden hesabını soracağız" dedi.

'YILMADIK YILMAYACAĞIZ'
İzmir Tabip Odası Sekreteri Ceylan Özkan da, aile sağlığı merkezleri, kamu hastaneleri ve üniversite hastanelerinin yapım tarihleri de göz önünde alınarak depreme dayanıklılık testi yapılması gerektiğini söyledi. Depremler önlenmese de yıkımların önlenebileceğini belirten Özkan, alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Aykut Akdemir, unutmayacaklarını belirterek, "Biz not defterlerimizi hep açık tuttuk. Afeti felakete dönüştüren iktidar Bayraklı'da konteynerde kalan depremzedeleri kaldıkları yerden çıkarmaya çalışıyor. Orada deprem bölgesinden depremzede getireceklermiş. Acılarımızı yarıştırıyorlar. Bizler TMMOB olarak tarihin hiçbir döneminde geri adım atmadık, yılmadık, yılmayacağız. Akıl ve bilimin yolunda mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

'YARGI ÖNÜNDE HESAP VERECEKLER'
KESK Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam ise "İlk günden bu yana anayasal sorumluluğunu yerine getirmediği gibi halkların dayanışmasına engel olmak istediler. Yargı önünde hesap verecek iktidar sahipleri. Acımız var ama öfkemiz de var" dedi.

Eylemde yapılan konuşmaların ardından depremde yaşamını yitirenler anısına denize karanfil atıldı.