29 Eylül 2024 Pazar

İzmir Barosu: Nefrete inat yaşasın hayat

İzmir Barosu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın LGBTİ'lere yönelik yaptığı ayrımcı ve nefret içerikli konuşmasını kınadı.

İzmir Barosu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın cuma hutbesinde yaptığı konuşmada LGBTİ'leri hedef göstererek nefret dolu bir konuşma yapmasını kınadı. 

Açıklamada, nefret söylemlerinin, insan hak ve özgürlüklerin yanı sıra tarihsel kazanımları da ortadan kaldırmayı amaçladığı vurgulanarak, "Nefrete inat yaşasın hayat" denildi.

Asıl olarak ayrımcı ve nefret dolu anlayışla mücadele edilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, şunlar ifade edildi: "Nefret söylemlerine karşı yaptırımlar getirmenin ve bu ifadelerin engellenmesi gereklidir. Cinsel yönelime dayalı ayrımcılık da ırka, renge ve kökene dayalı ayrımcılık kadar ciddi bir sorundur. Dünyanın ırk ayrımcılığı konusundaki utanç verici deneyimleri, tarihsel bağlam ile birlikte düşünüldüğünde bu tespitin ne kadar önemli olduğu ortadadır. Ne yazık ki ülkemizdeki benzer nefret söylemleri bununla sınırlı değildir. Bu açıklamaların yeni nefret suçları yaratma potansiyeli nedeniyle haklı bir endişe içerisindeyiz. Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler ve kanunlarımız ışığında nefret söylemlerinin cezasız kalmaması gerektiğine inanıyor, Diyanet İşleri Başkanını yaptığı ayrımcı ve nefret içerin konuşması sebebiyle kınıyoruz."