27 Eylül 2024 Cuma

İz Gazete'den Masatçı'ya ve kadınlara ödül

"Tiyatro tutsak edilemez" ödülüne layık görülen Yenikapı Tiyatrosu emekçisi Nazlı Masatçı, ödülünü ölüm orucu direnişinde olan Grup Yorum üyelerine atfederken, Las Tesis dansını İzmir'e taşıyan kadınlar ise ödüllerini hayatını kaybeden Sezen Zambak'a adadı. 

İz Gazete kuruluşunun dördüncü yılında, bir kez daha "iz bırakanlar" ödül töreni düzenledi. Yenikapı Tiyatrosu emekçisi Nazlı Masatçı, İzmir Kadın Plaftormu ve Haluk Levent'in de ödüle layık görüldüğü gecenin sonunda halk müziği sanaçtısı Oğuz Aksaç sahne aldı.

Gazetenin yazarı Cengiz Toraman'ın sunuculuğunu yaptığı gece Elazığ depreminde yaşamını yitirenler anıldı. Açılış konuşmasını yapan Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, İzmir'e iz bırakan bir gazete haline gelmek istediklerini kaydetti.

MASATÇI ÖDÜLÜNÜ GRUP YORUM'A ATFETTİ
Ödüle layık görülenler arasında KHK ile kapatılan tek tiyatro olan Yenikapı Tiyatrosu ve İzmir Halk Tiyatrosu emekçisi Nazlı Masatçı da var. Masatçı oynadığı bir oyunda aldığı rolden ötürü 2019 yılında tutuklandı ve 6 ay cezaevinde kaldı. "Tiyatro tutsak edilemez" diyenler adına Nazlı Masatçı'ya verilen ödülü, gazetenin muhabiri ve yazarı Tugay Can takdim etti. Nazlı Masatçı konuşmasında, "Ödülümü, halkın sözünü saz etmiş, bunca yıldır bize ezgileri ile yol arkadaşlığı etmiş bir müzik grubu adına almak istiyorum. Haklı talepleri var ve maalesef cevap alamamaktalar. Ölüm orucunun bugün 220'nci günündeler ve geçmişten günümüze baskılarla devam ediyorlar. Ama biz yılmayacağız, ben bugün nasıl buradaysam biliyorum arkadaşlarım da şarklıları ve türküleriyle burada olacaklar. Grup Yorum halktır, susturulamaz" diye konuştu.

Bir diğer ödül ise Şili'den dünyaya yayılan Las Tesis dansını İzmir'e taşıyan ve hedef gösterilen kadınlara verildi. İzmir Kadın Platformu ve Kadın Meclisleri adına verilen ödülü Merve Yıldırım ve Hilal Susuz gazetenin editörü Tuğçe Kaş sundu. Hilal Susuz, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Dünyada her yerde kadınlar direniyor. Las Tesis dalga dalga her ülkede bu mücadelenin sembolü oldu. Kadınlar anlatılanın aslında bizim hikayemiz olduğunu gördü. İstanbul'dan Konya'ya, İzmir'den Düzce'ye kadınlar bir araya geldi. Şimdi mücadelemizi büyütme zamanı. İstanbul'da 9 Şubat tarihinde İstanbul'da Kadın Meclisi'nde bir araya geliyoruz. Tüm kadınları mücadele etmeye çağırıyoruz. Bu ödülü, Kadın Meclisleri olarak yıllardır davalarını takip ettiğimiz aileler ve ülkenin dört bir yanındaki mücadele arkadaşlarımız için alıyoruz. Hiçbir kadın asla yalnız yürümeyecek, yaşasın örgütlü mücadelemiz."

KADINLAR ÖDÜLÜNÜ SEZEN ZAMBAK'A ADADI
Merve Yıldırım ise "Bu dans, kadınlar bir araya geldiğinde ne kadar güçlü olduklarını ve kadınların erkek egemen sisteme karşı ne kadar güçlü mücadele edebildiğinin göstergesiydi. Bu dans ile erkek devletinin bizlere biçtiği kadınlık rollerini reddetmiş olduk. Bu ödülü ‘Yaşamak istiyorum' diyerek katledilen tüm kadınlar adına alıyorum. Ayrıca, kayyum rektörün şantiye alanına çevirdiği Ege Üniversitesi'nde traktörün altında kalarak hayatını kaybeden Sezen Zambak adına alıyorum." dedi. Yıldırım, Sezen Zambak'ın babası Metin Zambak'ı da sahneye davet etti. Baba Zambak, "Adaleti uygulayanlara seslenmek istiyorum. Kamuoyunun vicdanını yaralayan o kadar dengesiz kararlar alıyorlar ki, mağdur olanların yeniden ve yeniden mağdur olmalarına, suçluların ise ellerini kollarını sallayarak dolaşmalarına sebep oluyorlar. Adaleti adalet gibi uygulamalarını ve insanlara umut vermelerini rica ediyorum" dedi.

Sanatçı Haluk Levent'e ise 2019 yılının Ağustos ayında dört gün süren yangına dikkat çekmek için Orman İzmir Konserinin düzenlenmesini sağladığı için ödül verildi. Başka bir programı olduğu için geceye katılamayan ve mesaj yollayan Levent, "Sevgili dostlarım şu saate kadar Elazığ'daki deprem koordinasyonunda görev alıyorum ve yönetiyorum. Her saniyem, her anım bütün AHBAP'ların Elazığ'daki durumları ile ilgili o yüzden gelemedim. Ancak İz Gazete'nin bu ödül töreninde keşke bulunabilseydim. Biz AHBAP'lar olarak çalışmaya devam edeceğiz, hiçbirinizi utandırmayacağız. Sağ olun, var olun" diye konuştu.

Ödül törenin ardından ise etkinliğimiz, Halk Müziği sanatçısı Oğuz Aksaç sahne aldı.