29 Eylül 2024 Pazar

İTÜ'de 'jin, jiyan, azadi' eylemi

İstanbul'dan İran'daki direnişi selamlayan İTÜ öğrencileri, dünyanın her yerinde katledilen kadınların isyanını yükselteceklerini kaydetti. 

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri, Mahsa (Jina) Amini için eylem yaptı. "Kadın, yaşam; woman, life, freedoom; jin, jiyan azadi" yazılı pankart taşıyan öğrenciler kampüste "Kadın yaşam özgürlük", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarıyla yürüdü. 

Amini'nin işkencede katledildiği hatırlatan eylemde, Amini'nin katledilmesinin İran'da biriken sistematik baskı tarihinin sonucu olduğu belirtildi. Kadınların üzerine baskı kuran her türlü erkek, din ve devlet otoritelerine karşı ses çıkarmaya devam edileceği belirtilen açıklamada, "Biz maç izlediği için yargılanan ve yargı önünde kendisini yakan Seher Hüdayari'yiz. Kur'an yaktığı yalanı yayıldığı için linç edilen Ferhunde Melikzade'yiz. İzmir'de polis tarafından katledilen trans kadın Hande Buse Şeker'iz. Siirt'te uzman çavuş Musa Orhan'ın cinsel saldırısına uğrayan İpek Er'iz. Hizbullah tarafından kaçırılarak işkenceyle öldürülen Konca Kuriş'iz. Afganistan'da Taliban tarafından katledilen kadın milli sporcu Mahjabin Hakimi'yiz. Nijerya'da WhatsApp'taki sınıf grup sohbetlerinde dini içeriklerin yayınlanmasına tepki gösterdiği için işkence edilerek yakılan Deborah Samuel'iz. Muş'ta kayınbiraderi tarafından tecavüze uğrayan ve kocası tarafından öldürülen, şikayeti karakolda Kürtçe bilen tercüman olmadığı gerekçesiyle alınmayan Fatma Altınmakas'ız. Sistan ve Belucistan'da polis komutanının tecavüzüne uğrayan 15 yaşındaki kız çocuğuyuz. İran'da protestocular arasında görüldüğü için altı el ateş edilen Hadis Necefi'yiz. Biz, zorunlu başörtüsüne karşı gösterilere katıldığı için İran İslam Cumhuriyeti tarafından tutuklanan, tecavüze uğrayan ve öldürülen Nika Shakarami'yiz. Ve saçları gözüktüğü için İran'da ahlak polisleri tarafından katledilen Mahsa Jîna Amini'yiz. Katledilen kadınlar için duyduğumuz öfkeyi yanımıza alarak direnişimizi büyütüyoruz" denildi. 

İstanbul'dan İran'daki direnişin selamlandığı eylemde, "Mücadelemiz, özgürlüğümüzü alana dek devam edecek, geri adım atmayacak, sokakları ve direnişi bırakmayacağız" ifadeleri kullanıldı. 

Eylem, sloganlarla sona erdi.