29 Eylül 2024 Pazar

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar için özgürlük istendi

İstanbul'da hak savunucuları yüzde 90 görme engelli hasta tutsak Erol Balcı'nın serbest bırakılmasını isterken, Ankara'da tahliyesi 4 kez ertelenen ve gördüğü işkence sonucu ağır hastalıklara kapılan Abdürrahim Çetinkaya için özgürlük istendi.

İstanbul ve Ankara'da hak savunucuları hasta tutsaklar için özgürlük istemeye devam ediyor.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 552'nci F Oturumu'nu Silivri 5 No'lu L Tipi Hapishanesi'nde tutulan yüzde 90 görme engelli ağır hasta tutsak Erol Balcı için düzenledi. "Hasta mahpus Erol Balcı serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" pankartları açılan eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu ve çok sayıda kişi katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Meral Şahin, 2016 yılında tutuklanarak 5 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Erol Balcı'nın halen Silivri 5 No'lu L Tipi Hapishanesi'nde tutulduğunu belirtti. Şahin, Balcı'nın gözündeki problem için tedavisi sürdüğü esnada tutuklandığını ifade etti ve Balcı'nın hapishaneye girdikten sonra etkin ve düzenli bir tedavi görmediğine dikkat çekti. Tedavi hakkının gasp edilmesi nedeniyle Balcı'nın gözündeki problemin ağırlaşarak ilerlediğini dile getiren Şahin, Balcı'nın biz gözünde yüzde 90 görme kaybı olduğunu vurguladı.

"Bu durum üzerine Balcı, tamamen koğuş arkadaşlarına bağlı hale gelmiş durumda. Hiçbir ihtiyacını tek başına gideremiyor, kendi başına hiçbir iş yapamıyor. Görüşlere dahi arkadaşlarının yardımıyla çıkabiliyor" diyen Şahin, bütün bunlara rağmen Balcı'nın infaz süresi Aralık 2021'de bitmesi gerekirken başka bir suça ilişkin 1 yıl 4 ay hapis cezası öne sürülerek infazının Kasım 2022'ye ertelendiğini kaydetti.

"Oysaki Erol Balcı'nın sağlık sorunları sebebiyle tahliyesinin gerçekleşmesi gerekir. Bir gözü tamamen kaybetme noktasına gelen, öteki gözü de git gide kapanma noktasına gelen ve tamamen başkalarına bağlı bir biçimde yaşayan bir mahpusun hapishanede tutulmak istenmesinin asıl sebebi nedir" ifadelerini kullanan Şahin, Balcı ve tüm hasta tutsakların tahliye edilmesi çağrısında bulundu.
 
Eylem boyunca, "Tedavi haktır engellenemez", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Erol Balcı serbest bırakılsın" sloganları atıldı.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemini 424'üncü haftada İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını İHD Ankara Şubesi MYK üyesi Nuray Çevirmen okudu.

Afyonkarahisar 1 No'lu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalan Abdürrahim Çetinkaya'nın durumuna dikkat çeken Çevirmen, Çetinkaya'nın 2007 yılında gözaltına alınarak tutuklandığını ve yoğun işkenceye maruz kaldığını ifade etti. Çetinkaya'nın sağlık sorunlarının o dönem yapılan işkencelerden kaynaklandığını ifade eden Çevirmen, şöyle devam etti: "İşkencede bağırsakları parçalanmış, kalıcı tahribatlar oluşmuş ve hala kanamaları devam etmekte ve son dönemlerde kanamalarda artma meydana gelmiştir. Yine aynı işkencede bacak arası sıkmada yumurtalıklarının birisi patlamıştır. Şu ana kadar bu hastalığıyla ilgili hiçbir tedavi yapılmamıştır. Yumurtalıklarında sürekli şişme ve morarma meydana gelmekte ve tuvalete çıkmakta zorlanmaktadır. Geçici ilaçlar yazılmakta ancak aynı ağrılar devam etmektedir. Aynı işkencede başının defalarca betonlara vurulması sonucu sürekli başının içinde sesler olduğunu, kulağında da aynı şekilde sesler duyduğunu, bazen de kulaklarının hiç duymadığını aktarmıştır."
 
Çetinkaya'nın İzmir Şakran Hapishanesi'nde kaldığı dönemde safra kesesi nedeniyle ameliyat olması gerektiğini ancak ameliyat edilmediğini ifade eden Çevirmen, Çetinkaya'nın gastrit, menüsküs, boğaz iltihabı, romatizma ve boyun fıtığı hastalıklarından da muzdarip olduğunu dile getirdi.

14 yıldır tutsak edilen Çetinkaya'nın tahliyesinin 4 kez İdare Gözlem Kurulu kararıyla engellendiğini vurgulayan Çevirmen, Çetinkaya'nın ailesinin yanı düzenli tedavi görmesi gerektiğini söyledi ve tahliye edilmesi çağrısında bulundu.