27 Eylül 2024 Cuma

İstanbul Tabip Odası hukuksuzluğa karşı davayı kazandı

Meslek kuruluşunca iş bırakma etkinliğine katılan hekimlere ilişkin verilen disiplin cezasının bozulması için dava açan İstanbul Tabip Odası Hukuk Bürosu, dava sonucunda ceza kararının bozulduğunu kaydetti. Açıklamada, "İstanbul 4. İdare Mahkemesi kararıyla, iş bırakma etkinliklerine katılan kamu sağlık çalışanları hakkında disiplin işlemleri yapılmasının hukuka aykırı olduğu bir kez daha hüküm altına alınmıştır" denildi.

İstanbul Tabip Odası Hukuk Bürosu, meslek kuruluşunca düzenlenen iş bırakma etkinliğine katılan hekimlere verilen disiplin cezalarına ilişkin açtığı davada, İstanbul 4. İdare Mahkemesince disiplin cezasının örgütlenme hak ve özgürlüğünü ihlal ettiği sonucuna varıldığını duyurdu.

Türk Tabipleri Birliği ve diğer sağlık emek ve meslek örgütleri; hekimlerin ve diş hekimlerinin gelirleri ve özlük hakları ile ilgili düzenleme içeren ve TBMM'deki tüm partilerin oybirliğiyle getirilen yasa tasarısının Meclis içtüzüğüne aykırı biçimde geri çekilmesi üzerine 15 Aralık 2021 günü "G(ö)rev" etkinliği kararı almış; bu etkinlik kapsamında ülke genelinde tüm sağlık kuruluşlarında hekimler iş bırakmıştı. Meslek örgütünün çağrısına uyan, mali ve sosyal hak taleplerinin kabulünü sağlamak için, taleplerin kamuoyuna ve sağlık idarecilerine duyurulması amacıyla bu eyleme katılan hekimlerden disiplin cezası ile cezalandırılanlar da olmuştu.

15 Aralık 2021 tarihli iş bırakma etkinliğe katıldığı için, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin 11. maddesi ile Ek-3 sayılı Aile Hekimliği Uygulamasında Uygulanacak İhtar Puanı Cetveli'nin 31. maddesinde yer alan "İlgili mevzuat hükümlerince hasta haklarına ve hasta mahremiyetine uymamak" suçlamasıyla 20 ihtar puanı cezası verilen bir aile hekimi adına dava açan İstanbul Tabip Odası Hukuk Bürosu'nan açtığı davada, İstanbul 4. İdare Mahkemesi verilen kararı bozdu.

Açıklama yapan İstanbul Tabip Odası Hukuk Bürosu, şu ifadeleri kullandı: "Bu karar ile birlikte, hekimlerin, çok sayıda sağlık meslek kuruluşu tarafından düzenlenip çağrısı yapılan bir etkinlik nedeniyle ve meslek kuruluşunun normal faaliyetine katıldıkları için cezalandırılamayacağı, aksine uygulamaların demokratik toplum gereklerine, ifade özgürlüğüne, örgütlenme özgürlüğüne, ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere açıkça aykırı olduğu saptanmıştır.

Gerçekten de, bu etkinlikler, 'örgütlenme' ve 'hak arama' özgürlükleri temelinde ele alınmalı; bu çerçevede sağlık çalışanlarının, yetkili mercilere gerekli kararların aldırılmasında kamuoyu oluşturmak için çaba göstermesinin, bunun için hukuka uygun bütün yöntemleri kullanmasının demokrasinin gereklerinden olduğu kabul edilmelidir. İş bırakma eylemlerinin yapılması, kamuoyu oluşturmak için kullanılan başlıca hukuksal yollardandır. Bu yolun kullanımı, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün bir yansımasıdır.

Nitekim emek ve meslek örgütlerinin faaliyetleri kapsamında yapılan iş bırakma eylemleri, Anayasa Mahkemesi, AİHM ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından da hukuka uygun bulunmaktadır. İstanbul 4. İdare Mahkemesi kararıyla, iş bırakma etkinliklerine katılan kamu sağlık çalışanları hakkında disiplin işlemleri yapılmasının hukuka aykırı olduğu bir kez daha hüküm altına alınmıştır."