29 Eylül 2024 Pazar

İstanbul Barosu genel kurulu: Her yer Taksim her yer direniş

İstanbul Barosu iki gün boyunca Haliç Kongre Merkezi'nde genel kurulunu gerçekleştireiyor. Tutsak Avukat Can Atalay'ın genel kurulda oy  kullanmasının önünde herhangi bir engel yokken, Atalay'ın oy kullanmasına izin verilmedi. Avukat Atalay'ın kurula yolladığı mektup ise "Her yer Taksim her yer direniş" sloganıyla karşılandı. Kürsüye çıkan kadın avukatları Durakoğlu'nun eril söylemlerine tepki gösterirken İranlı kadın avukat Şerare, divanın ve milliyetçi avukatların engellemelerine rağmen iranlı kadınları ve katledilen işçileri selamladı, saçlarını Amini için kesti.

İstanbul Barosu'nun genel kurulu İstanbul Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştiriliyor. İki gün sürecek olan genel kurulda başkanlık için 9 aday yarışacak. 55 bin avukatın kayıtlı olduğu baro dünyanın en büyük hukuk örgütlerinden biri olarak kabul ediliyor. Baroya 2000 yılında toplam 15 bin avukat kayıtlıydı. Geçen 20 yılda baronun üye sayısı 3 katın üzerine çıktı.

İki gün sürecek genel kurulda 9 aday yarışacak. Mevcut Başkan Av. Mehmet Durakoğlu'nun aday olmayacağını açıkladığı genel kurulda Yükseliş Hareketi Grubundan Avukat Hasan Kılıç, Avukat Hakları Grubundan Avukat Gökhan Ahi, Önce Avukat Grubundan Avukat Elif Görgülü, Genç Hukuk Hareketi Grubundan Avukat Türkan Kara, Bağımsız Avukatlar Grubundan Avukat Gülden Sönmez, Çağdaş Avukatlar Grubundan Filiz Saraç, İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubundan Avukat Hakan Çatak aday olurken Avukat Mert Er Karagülle ve Avukat Metin Uraçin bağımsız aday oldu.

Kurulun gerçekleştiği salonda "Gezi'yi savunuyoruz", "Karanlık gider gezi kalır", "İşçi, genç ve stajyer avukatların yanında bir baro istiyoruz" dövizleri asıldı.

Divan Başkanı Figen Erbek genel kurulu açtı, ardından saygı duruşu yapıldı. Erbek açılış konuşmasında ise, "Bizler bugün bu genel kurulda özgürce ve İstanbul Barosu genel kuruluna yaraşır bir şekilde demokrasiyi, hukuk devletini savunmanın ve özgürlüklerin için sesimizi yükselteceğiz. Bugün adalete her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğu bir dönemde adaletin ancak ve ancak biz avukatlar tarafından tesis edileceğini, bu nedenledir ki adaletsizliğe karşı direnen biz avukatların  baroların hiç olmadığı kadar yoğun bir şiddete ve baskıya maruz kaldığını biliyoruz. Ancak şunu herkes bilmeli ki ne avukatların sesini kısabilirler, ne de meslek kuruluşumuz baroların sesini kısabilirler. Bu genel kurulun ortak paydası, hukukun üstünlüğü, temel insan hakları ve demokrasidir, hak ve özgürlüklerdir, barıştır. Bu nedenle bugün bu genel kuruldan bir kez daha yeniden iyi ki avukatlar var denilecek ve bu ses tüm Türkiye'de karşılığını bulacaktır" dedi.

Gezi davasında çıkan karar üzerine tutuklanan Avukat Can Atalay'ın baro genel kurulunda oy kullanabilmesinin önünde herhangi bir engel olup olmadığı ilçe seçim kuruluna soruldu. İlçe seçim kurulunca Can Atalay'ın oy kullanmasında herhangi bir engel olmadığına karar verildi.

İlçe seçim kurulunun kararına rağmen tutsak Can Atalay'ın genel kurula katılıp oy kullanmasına izin verilmedi.

'HER YER TAKSİM HER YER DİRENİŞ'
İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu açılış konuşmasını yaptı. Durakoğlu, Gezi direnişi ve tutsak Can Atalay’ı selamladı. Durakoğlu, Can Atalay’ın hapishaneden gönderdiği mektubu okudu. Atalay, mesajında Bartın'da yaşamını yitiren madencileri andı. Atalay, "Her yer Taksim her yer direniş" dedi.

Atalay’ın bu sözü "Her yer Taksim her yer direniş" sloganıyla karşılandı.

Durakoğlu, konuşmasına ters kelepçe işkencesiyle devam etti ve bunun hukuk dışı olduğuna değindi. Durakoğlu, ekonomik kriz ve yoksulluk başlıkları üzerinden konuştu. Öte yandan Durakoğlu, kadın avukatların yaşadığı en temel sorunlardan biri olan hukuktaki eril dili, "Avukat abla ve abilerimiz" ifadeleriyle konuşmasında yaşattı.

Salonda sık sık, "Faşizme geçit vermeyeceğiz", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıldı.

Ardından divanın tüm engellemelerine rağmen sahneye çıkan İstanbul Barosu’ndaki tek İranlı avukat Şerare Erfan, İran’da "ahlak polisleri" tarafından 14 Eylül’de katledilen Jîna Emînî ve İranlı kadınlarla dayanışmak için "İranlı kadınların sesiyim" sözleriyle konuşma yapmak istedi. Ancak bu esnada divan üyeleri ve İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu üyesi avukatlar, Şerare’nin sahneden inmesi için baskı yaptı. Salondakiler ise Şerare’nin konuşmasının engellenmesine alkışlarla tepki gösterdi. Tepkilerin ardından Şerare sahneden inmek zorunda kaldı.

Hasan Kılıç’ın aday olduğu Önce İlke Yükseliş Grubu’nu destekleyen "Bir Aradayız" Platformu’ndan Yönetim Kurulu adayı Selin Nakıpoğlu’nun konuşması ise Genel Kurul Toplantısı’na damga vurdu. Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu’nun hukuktaki eril dil karşısında kadın mücadelesi, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi, duruşmalara çocuklarıyla gitmek isteyen kadın avukatlar için kreş açılması gibi birçok konuya değindi. Konuşmasına mesleğini yaparken hayatını kaybeden ve katledilen avukatları anarak başlayan Selin, Aladağ’da, Soma’da, Çorlu’da ve Amasra’da adalet arayan herkesin yanında olduklarını vurguladı. Yine adalet talep ettikleri için tutuklanan avukatları selamlayan Selin, demokratik ve çoğulcu bir baro için bir arada olduklarını, seçimde aday olarak belirledikleri Hasan Kılıç’ın ve baro yönetiminin hedeflerini anlattı.

Jîna, İran ve tüm dünyadaki kadınlarla dayanışmak için saçlarını kesenler olarak seslenen Nakıpoğlu, "Başka milyonlarca kadının gür sesiyiz ve birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. Selin konuşmasının ardından İran’da Jîna için süren kadın direnişine destek vermek için kürsüde saçlarını kesti. Bu esnada salondaki binler, "Yaşasın kadın dayanışması" sloganı ile dakikalarca alkış tuttu.

Daha sonra yeniden sahneye çıkan İranlı avukat Şerare de tüm itiraz ve tepkiye rağmen, "Ben İranlı kadınların sesiyim. Onların haklı mücadelesinin yanındayım" sözlerinin ardından Jîna, mücadele yürüten ve direnen tüm kadınlarla dayanışmak için saçını kesti. Salondakiler Şerare’ye slogan ve alkışlarla destek verdi. Şerare’nin eylemine salonda bulunan milliyetçi avukatların gösterdiği tepkiye karşı ÖHD’li ve diğer avukatlar da "Yaşasın kadın dayanışması" sloganı ve alkışlar ile protesto etti.

Konuşmaların ardından kürsüye diğer avukat gruplarının temsilcileri çıkarak yeni baro seçiminde yönetim olarak hedeflerini anlattı. Ardından kurul yapılan konuşmalarla son buldu.

Kurul toplantısı yarın ise yapılacak olan seçimle son bulacak.