29 Eylül 2024 Pazar

İstanbul 1 Mayıs programı açıklandı

Bu haftayı 1 Mayıs haftası ilan eden İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 1 Mayıs programını açıkladı. İşçi ve emekçiler, taleplerini 1 Mayıs gününe kadar kentin birçok noktasında yapacakları etkinliklerle haykıracak. 

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs programını açıkladı.

Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle konfederasyonların aldığı kararla bu yıl kitlesel 1 Mayıs kutlamaları yapılmayacak. Ancak 1 Mayıs'a kadar Covid-19'dan en fazla etkilenen işyerleri önünde basın açıklamaları yaparak işçi ve emekçilerin talepleri dile getirilecek.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri bileşenlerinden ESP İstanbul İl YÖneticisi Mustafa Naci Toper, bu yılki 1 Mayıs etkinliklerini "Virüs değil, kapitalizm öldürür", "Krizin de salgının da faturası sermaye sınıfına", "Yaşasın 1 Mayıs. Bijî Yek Gulan", "Yaşasın sosyalizm" sloganlarıyla gerçekleştireceklerini söyledi.

İKİ YAKADA MİTİNG
1 Mayıs'ın startını, salgına rağmen zorunlu olmadığı halde patronların iktidardan güç alarak işçileri çalıştırdıkları Tuzla Tuzla Tersanesi önünde yapılan eylemle verdiklerini söyleyen Toper, Çarşamba günü İstanbul'un iki yakasında Tuzla İçmeler Köprüsü ve İkitelli Arena Park'ta sosyal mesafeyi koruyarak mini mitingler düzenleyeceklerini belirtti.

Perşembe günü yerel etkinlikler yapılacağını kaydeden Toper, 30 Nisan veya 1 Mayıs günü Kazancı Yokuşunda anma yapılacağını söyledi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin 1 Mayıs günü sosyal medya üzerinden yayınlanacak '1 Mayıs mitingi'ne katılacaklarını ifade eden Toper, İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin 1 Mayıs programı şöyle açıkladı.

1 MAYIS PROGRAMI
28 Nisan: Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi önü (12.30)
28 Nisan: Fikirtepe (12.30)
28 Nisan: Haramidere Sanayi Sitesi önü (18.00)
28 Nisan: Beylikdüzü Migros Karşısı Bakır ve Pirinççiler Sanayi Sitesi (18.30)
29 Nisan: Sirkeci PTT önü (13.30)
29 Nisan: Tuzla İçmeler Köprüsü (17.00)
29 Nisan: İkitelli Arena Park (18.00)
30 Nisan: Kadın örgütleri Kazancı Yokuşu'nda anma gerçekleştirecek (18.00)

1 MAYIS HAFTASININ TALEPLERİ
Toper, bu yılki 1 Mayıs etkinliklerinde öne çıkacak talepleri şöyle sıraladı:

Tüm kaynaklar halk sağlığı için seferber edilmelidir.
İşten çıkartmalar, ücretsiz izinler yasaklanmalı, tüm çalışanlar ücretli izne çıkarılmalıdır.
Çalışmanın zorunlu olduğu sektörlerde, işçilerin salgına karşı korunması için hekimler ve işçilerin denetiminde önlemler alınmalıdır.
Salgın süresince tüm faturalar devlet tarafından karşılanmalıdır.
Kayıt dışı çalışan ve şu anda hiçbir geliri olmayan, işçi-emekçilerin, yoksul halka doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.
Tüm hastaneler kamulaştırılmalıdır.
Salgına karşı toplumun korunması için gerekli kaynak, sermaye sınıfı ve rantiyeye konaca servet vergisi ile karşılanmalıdır. Bu kaynağın kullanımı toplumun denetimine açık olarak organize edilmelidir.
İnfaz yasasındaki ayrımcılık, devam eden kayyım politikaları ve belediyelerin çalışmalarının engellenmesi üzerinden sürdürülen siyasi baskılar son bulmalıdır.