27 Eylül 2024 Cuma

İşrak Vakfı'nda istismar davası

İşrak Vakfı'nda çocuğa yönelik istismar davasından yargılanan yurt müdürü bilindik savunmalarla çocuğu ve ailesini suçladı. İstismar etmiş olsaydı çocuğun psikolojisinin bozuk olması gerektiğini de öne süren Müdür Şirin, katılma talebinde bulunan barolara da "sokaktaki çocuğu savunun" diyerek tepki gösterdi. Yurt müdürü hakkında nitelikli cinsel istismardan 12 yıl, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

İstanbul Sultangazi'de bulunan İşrak Vakfı'nda 14 yaşındaki bir erkek çocuğun, yurt müdürü tarafından istismar edildiği ortaya çıkmıştı. Cinsel istismarın yaşandığı 16 Eylül 2022'den bir gün sonra aile, konuyla ilgili şikayetçi olmuş ve istismarı yapan yurt müdürü Mehmet Şirin, 18 Eylül 2022'de tutuklanmıştı.

İddianamede yer alan bilgilere göre 44 yaşındaki Şirin, koridorda karşılaştığı 14 yaşındaki çocuğu bir odaya sürükledi, kapıyı kilitledi ve burada istismar etti. Öte yandan iddianamede yer alan bilgilere ilişkin de kamera kayıtları söz konusu.

Fakat bir süre sonra istismara uğrayan çocuk ve ailesi şikayetini geri çekti. Ancak Savcılık çocuğun ilk ifadelerini dikkate alarak soruşturmayı davaya çevirdi.

Davanın görülmesine İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada İstanbul Barosu ve Batman Barosu avukatları davaya müdahillik talebinde bulundu. Duruşmaya cinsel istismara uğradığı belirtilen 14 yaşındaki çocuk ve ailesi katılmadı. Mahkeme heyeti, baroların katılma taleplerini

Savcı esas hakkındaki mütalaasını tekrarlayarak sanığın kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma ve çocuğa cinsel istismar suçlarından cezalandırılmasını istedi.

Yargılanan Mehmet Şirin, suçu işlemediğini öne sürerek aileyi ve çocuğu suçladı. Hiçbir para almadan hafızlık yaptığını ancak iftiraya uğradığını iddia eden Şirin, barolara da şöyle tepki gösterdi: "Bu çocuklar dışarılarda gezerken barodan hanımefendiler çocuğun hakkını neden savunmadı? Mağdur arıyorsanız, diğer öğrencilerimiz mağdur. Benim çocuklarımdır."

Hızını alamayan Şirin, böyle bir olay yaşansaydı çocuğun psikolojisinin bozuk olması gerektiğini öne sürdü ve "Böyle bir şey olduysa çocuğun psikolojik olarak etkilenmesi gerekmiyor mu? Bu çocuk şu anda başka bir Kur'an kursunda hafızlık yapıyor" suçlamasında bulundu.

Dosyadaki delillere ve ifadelere göre suçu sabit gören mahkeme heyeti, Mehmet Şirin hakkında nitelikli cinsel istismardan 12 yıl, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası, sanığın tutukluluğunun devamına karar verdi.