26 Eylül 2024 Perşembe

İspanya'da rapçi Hasel'in tutuklanmasını protestolar devam ediyor

İspanya'da "kraliyet ailesine hakaret" ve "teröre destek" iddialarıyla hüküm giyen rap sanatçısı Pablo Hasel'in polis zoruyla tutuklanıp hapishaneye götürülmesine karşı Katalonya'da başlayan eylemler ülke geneline yayılarak devam etti.

İspanya'da Kraliyet Ailesi'ne hakaret iddiasıyla hüküm giyen rap sanatçısı Pablo Hasel'in dün polis zoruyla tutuklanıp hapishaneye götürülmesine karşı Katalonya'da başlayan eylemler ülke geneline yayılarak devam etti.

İspanya'nın başkenti Madrid ve Katalonya Özerk Bölge baştenti Barcelona'da polis, eylemcilere saldırdı.

Madrid'deki Sol Meydanı'nda toplanan kitleye polis coplarla saldırdı. Eylemciler saldırala taş ve şişe atarak karşılık vermesiyle üzerine polis ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.

Polis ile eylemciler arasında ara sokaklarda çatışmalar devam etti.

Benzer olaylar Barselona'da da yaşanırken, kent merkezinde toplanan göstericilere polis müdahale etti.

Pablo Hasel'in tutuklanması Barcelona ve Madrid kentlerindeki eylemlerde gözaltına alınanların olduğu, yaralıların da bulunduğu bildirildi.

Katalonya Özerk Bölgesinde Salı akşamı yapılan eylemlerde 33 kişinin yaralandığı ve 15 kişinin gözaltına alındığı bildirilmişti.

Plastik mermiden yaralanan bir gencin gözünü kaybettiği açıklandı.

NE OLMUŞTU?
İspanya'da bulunan Katalonya Özerk Bölgesi'nde, devrimci rap müzik sanatçısı Pablo Hasel, şarkı sözlerinde geçen ifadeler bahane edilerek "kraliyet ailesine hakaret" ve "teröre destek" iddialarıyla 2 yıl 9 ay hapis cezası almıştı.

12 Şubat cuma gününe kadar hapse girmek için teslim olması istenen Hasel, teslim olmayacağını söyleyerek 15 Şubat günü arkadaşları ile birlikte Katalonya'da bulunan Lleida Üniversitesi binasına sığınmıştı. Polis, ertesi gün üniversiteye baskın düzenledi ve Hasel'i gözaltına aldı.

Polis aracına bindirildiği sırada Hasel, yumruğunu havaya kaldırıp "Zafer bizim olacak. Unutmayacağız, affetmeyeceğiz" sloganını attı. Sosyal medyadan paylaştığı mesajında, "İşte beni dakikalar veya saatler içinde hapse atacakları tweetler. Yarın aynısı senin de başına gelebilir" diyerek tutuklanmasına tepki gösterilmesi çağrısında bulunmuştu.