26 Eylül 2024 Perşembe

İspanya'da binlerce kişi, Monarşi karşıtı rapçinin tutuklanmasını protesto etti

İspanya'da Monarşi karşıtı Katalan rapçi Pablo Hasel'in tutuklanması Barcelona başta olmak üzere pek çok kentte protesto edildi.

İspanya'da rap sanatçısı Pablo Hasel'in Twitter hesabından attığı mesajlarla devlete ve Kraliyet Ailesi'ne hakaret iddiasıyla tutuklanması dün Katalonya ve Valensiya bölgelerinde protesto edildi.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk bölgesinin tüm büyük kentlerinde 80'den fazla belediyede ve Valensiya'da meydanlara çıkan binlerce kişi "Pablo Hasel'e özgürlük" sloganları attı.

Eylemlerin en yoğun olduğu Barselona'da kent merkezinde yürüyen kitle, çöp bidonlarını ateşe verdi.

Polis, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle eylemcilere saldırdı. Polisin kullandığı plastik mermi bir kişihih gözüne isabet etti. Polisin saldırısında yaralananlar oldu. Girona ve Lleida kentlerinde sokağa çıkan yüzlerce kişiye polis saldırdı. Valensiya'da kent merkezindeki Belediye Meydanı'nda toplanan kitleye de polis saldırdı.

Hasel'in tutuklanmasına Unidos Podemos başta olmak üzere ülke genelindeki sol örgütler tepki gösterdi.

İspanyol rap sanatçısı için af isteyen Unidos Podemos, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, koalisyonun büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisini kastederek, "Rap sanatçısı Pablo Hasel tutuklandı. Bundan, tam demokratik normallik ile övünen ve kendilerini ilerici olarak gören herkes utanmalıdır. Bu olaya gözlerini kapatacaklar mı? Mevcut demokrasi eksikliğini reddedersek ilerleme olmaz" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 100 sanatçı, gazeteci ve entelektüelin imzasıyla yayımlanan bir manifestoda da Hasel'in tutuklanması eleştirildi.

HASEL SIĞINDIĞI ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜNDEN GÖZALTINA ALINDI
İspanya'da bulunan Katalonya Özerk Bölgesi'nde, devrimci rap müzik sanatçısı Pablo Hasel, şarkı sözlerinde geçen ifadeler bahane edilerek "kraliyet ailesine hakaret" ve "teröre destek" suçlamalarıyla 2 yıl 9 ay hapis cezası almıştı.

12 Şubat cuma gününe kadar hapse girmek için teslim olması istenen Hasel, teslim olmayacağını söyleyerek 15 Şubat günü arkadaşları ile birlikte Katalonya'da bulunan Lleida Üniversitesi binasına sığınmıştı. Polis, ertesi gün üniversiteye baskın düzenledi ve Hasel'i gözaltına aldı.

Polis aracına bindirildiği sırada Hasel, yumruğunu havaya kaldırıp "Zafer bizim olacak. Unutmayacağız, affetmeyeceğiz" sloganını attı. Sosyal medyadan paylaştığı mesajında, "İşte beni dakikalar veya saatler içinde hapse atacakları tweetler. Yarın aynısı senin de başına gelebilir" diyerek tutuklanmasına tepki gösterilmesi çağrısında bulunmuştu.