27 Eylül 2024 Cuma

'İslam bugün yoksulların ellerinde isyan bayrağına dönüşebilir'

2. İslam ve Sol Çalıştayı, "Çağdaş Tecrübeler" başlığıyla devam ediyor. Çalıştay'da Marksizm'in İslam dinamiklerini yorumlamada bir anahtar olduğu vurgusu yapılırken, Toplumsal Özgürlük yazarı Hasan Durkal, "İslam bugün yoksulların ellerinde isyan bayrağına dönüşebilir. Bunun yolunu açacak olan Marksistlerdir" dedi. Komün Dergisi yazarı Çağdaş Balcı, "İslam ve Marksizm yapısal özellikler taşıyor" tespitinde bulundu.

İki gün sürecek 2. İslam ve Sol Çalıştayı, Balat'ta bulunan İnşa Kültür Evi'nde "Çağdaş Tecrübeler" başlıklı oturumla devam etti.

Oturumdan önce, Kandıra F Tipi Hapishanesi'nden siyasi tutsak Erol Dündar'ın panel öncesi mektubu okundu.

Ardından, moderatörlüğünü Rahime Kahraman'ın yaptığı, ilahiyatçı öğretmen Cemil Kılıç, Komün Dergisi yazarı Çağdaş Balcı, Toplumsal Özgürlük yazarı Hasan Durkal ve yazar Ümit Aktaş'ın konuşmacı olarak katıldığı "Çağdaş Tecrübeler" başlıklı oturuma geçildi.

'GALİYEV BATININ SÖMÜRGECİ BİR OLUŞUM OLDUĞUNU SAVUNDU'
İlk konuşmayı yapan ilahiyatçı öğretmen Cemil Kılıç, Sultan Galiyev'in sol çevreler tarafından hücuma uğradığını ifade ederek, "Sol itiraz etse de Galiyev, Müslüman ateist ve komünisttir" dedi.

"İki çeşit Müslümanlıktan bahsetmek mümkün" diyen Kılıç, şöyle konuştu: "İnançsal Müslümanlık ve kültürel İslam. Birileri kabul etmese de sosyalist, birileri kabul etmese de kendisi Turancı sosyalist bir devlet kurma mücadelesi veriyor. İslam birliğini savunuyor. Sömürgeler enternasyonalizmini savunur."

Kılıç, Galiyev'in kendine özgün fikirler taşıdığına dikkat çekti ve "Troçki, devrimin batıya doğru yayılması tezine karşı Galiyev ise batının sömürgeci ve sermaye ihraç eden bir oluşum olduğunu savundu. Oradaki işçilerin de bu sömürüden beslendiği için devrim yapamayacağını belirterek bunun aksine doğuda bir birlik mücadelesi verilebileceğini ifade etti" dedi.

'MARKSİZM İSLAM DİNAMİKLERİNE BİR ANAHTAR'
Komün Dergisi yazarı Çağdaş Balcı, bu coğrafyada Marksizm'in ancak İslami değerlere değdiği sürece vücut bulabileceğine işaret etti ve "İslam adına adıyla komünist pratikleri bulup çıkarıp onlara güç vermeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Marksizm'in temel kurallarından birinin "bütün hayatın genel süreçleri belirlediği tezidir" diyen Balcı, insanların bilincini belirleyen pratiğin sosyal yaşam olduğunu söyledi. Balcı, "Yazılan hiçbir şey doğrudan pratik sonuçlara yol açmaz ve Marksizm'in İslam'da yer alan birtakım yerel dinamiklere anahtar olabileceğini düşünüyoruz" diye kaydetti.

Balcı, İslam'ın her ne kadar mesajı itibariyle evrensel yön taşısa da doğuşu itibariyle Arap siyasal birliğini amaç aldığı için yerel olduğu değerlendirmesinde bulundu ve ekledi: "İslam ve Marksizm yapısal özellikler taşıyor. Niyet yerelcilik yapmak değil yerelleşmek olmalıdır. Bu dediğim Marksizm'in geneline değil, Marksist bireye bir mesajdır."

'İSLAM YORUMUNU GELİŞTİRMELİ VE BÜYÜTMELİYİZ'
Toplumsal Özgürlük yazarı Hasan Durkal ise, "Tek bir İslam var ancak onun sınıflar mücadelesindeki 'komüncü' geleneklerini öne çıkarabilirsek yol alabiliriz" dedi ve Sol İslam'ı içerik olarak bulunması gerektiğine işaret etti.

Ezilenlerin lehine İslam yorumunun yapılması gerektiğini ifade eden Durkal, şöyle konuştu: "Ortak bir programda buluşmaya ihtiyacımız var. Nasıl ki Aleviler için eşitlik yurttaşlık mücadelesine ihtiyacımız varsa ezilenlerin lehine İslam yorumunu geliştirmeli ve büyütmeliyiz. Bu gerçekliği ciddiye almamız gerekiyor. İslam, kastlaşmış toplum sistemine karşı tepki olarak doğdu. İslam bugün yoksulların ellerinde isyan bayrağına dönüşebilir. Bunun yolunu açacak olan Marksistlerdir. Bu hareketi öğrenmek zorundayız çünkü bu somut bir tarihselliktir."

'SOL İSLAM'A DAİR BAZI ŞEYLERDE ÖĞRETİCİ BİR ZEMİN TEŞKİL ETTİ'
Yazar Ümit Aktaş da, sol siyasetlerin İslam'ı anlamak konusunda daha önde olduğunu savundu ve "Sol, İslam'a dair bazı şeylerde öğretici bir zemin teşkil etti" dedi.

Aktaş, şunları söyledi: "Milli görüş hareketi MSP, TİP'in boşalttığı alanları doldurmaya çalıştı. Mili Görüş Hareketi İslam'a göre daha sağda bir hareket. O günkü Seyit Kutup okumaları İslamcı hareketi etkiledi."