27 Eylül 2024 Cuma

'İskenderun Liman yangınının sorumlusu Limak'

Gümrük çalışanı Doğuş Yavuz, İskenderun Liman yangınının Limak'ın yasaklı IMO'lu konteynerlerinden çıktığını söyledi.

İskenderun Limanı'nda deprem sonrası çıkan yangın iki gün boyunca sürdü. Limak Holding'e ait LimakPort'un gerekli altyapı ve güvenlik önlemi olmadan kabul ettiği IMO'lu (tehlikeli-yanıcı madde) konteynerlerden kaynaklanan yangına ilişkin Mezopotamya Ajansı'na konuşan limanda gümrükçü olarak çalışan Doğuş Yavuz, yangının, taşıması riskli olan tehlikeli ve yanıcı maddenin güvenlik önlemi alınmadan boşaltılmasından kaynaklandığını söyledi. Yavuz, aynı zamanda söz konusu konteynerlerin hiçbir liman tarafından kabul edilmediğini ve Suriye ile Irak'a gönderilmek üzere geldiğini kaydetti.

'LİMAK HOLDİNG PARA İÇİN IMO'LU KONTEYNERLARI KABUL EDİYOR'
Hiçbir limanın kabul etmediği tehlikeli ve yanıcı maddelerin içinde olduğu IMO'lu konteynerin sadece LimakPort tarafından kabul edildiğini aktaran gümrük çalışanı Yavuz, "İskenderun'daki hiçbir liman bu IMO'lu konteynerları kabul etmiyor. IMO'lu konteynerlerin kabul edilmesi için bunları muhafaza edecek bir iş güvenliği olması gerekiyor. Ancak LimakPort'un gerekli altyapısı ve güvenlik önlemi olmamasına rağmen sırf para kazanmak uğruna IMO'lu konteynerleri kabul ettiler" dedi.

GÜVENLİK ÖNLEMİ YOKTU
5 kilometre ötede bulunan İtalyan bir şirkete ait AssanPort Limanı'nın bu konteynerleri kabul etmediğini de anlatan Yavuz, "Depremde patlayan bu IMO'lu konteynerlerdi ve 300 konteyner yandı. Konteynerlerin yüzde 10'u IMO'ludur. Liman mahvoldu. Tehlikeli maddeden kaynaklı ve tehlikeli maddeyi muhafaza edecek durumları olmamasına rağmen Limak Holding'dekiler bunu kabul etiler" diye belirtti.

SURİYE VE IRAK'A GİDİYOR
Uluslararası iş güvenliği ve altyapısı uygun olan limanların IMO'lu denilen tehlikeli, yanıcı kimyasal konteynerleri kabul ettiğini yineleyen Yavuz, "LimakPort'un bu konteynerler için alt yapısı olmamasına rağmen sırf para kazanmak için, sırf oradan rant elde edebilmek için kabul etti. Devlete ait liman yandı" diye konuştu. Yanan IMO'lu konteynerlerin Belçika ve Hollanda'dan gelen hidrokimya maddesi, ayakkabı, giysi, kumaş, plastik yapımında kullanılan yanıcı kimyasal olduğunu aktaran Yavuz, tehlikeli ve yanıcı konteynerlerin Suriye ve Irak'a gönderilmek üzere gümrük yapıldığı bilgisini verdi.

Yavuz, iddialarını şöyle sürdürdü: "Konteynerler Iraklı veya Suriyeli bir firmaya geliyor. Transit geçişi yapılıyor. Burada yükleniyor, Irak veya Suriye'de işleniyor. Limak, IMO'lu maddeleri açarken iş güvenlikçiler gelmiyordu. Ben gümrükçüyüm, gözetimci olarak gidiyordum, IMO'lu konteyner getiriyordum. Biz onu açıyorduk, TIR'lara yükleyip yolluyorduk."

IMO'lu konteynerlerin iş güvenliği uzmanları olmadan açılmadığını, denetimler yapılması gerektiğini söyleyen Yavuz, Limak Holding'in gerekli yasal mevzuatları muhtemelen kağıt üzerinde yaptığını savundu.

LİMAK YANICI MADDE OLDUĞUNU KABUL ETTİ
İskenderun limanında çıkan yangına ilişkin dün açıklama yapmak zorunda kalan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, yanan maddenin insan sağlığına zararlı, yanıcı madde olduğunu kabul etti. Özdemir, "Petrokimya olduğu için biraz daha yanmaya devam edecek. Ama kontrollü bir alanda yanıyor" diyerek olayın vahametini saklamaya çalıştı.