27 Eylül 2024 Cuma

İşkenceye direnişle yanıt verenler: İnsanları enkaz altında bırakan bu işkenceciler

Onbinlerce insan deprem bölgelerinde iktidarın politikaları sonucu ölüme mahkum edilirken, Kadıköy'de depremzedelerin durumuna dikkat çekmek için yapılmak istenen açıklamaya polis saldırdı. Kadıköy İskele meydanındaki açıklama engellenince, Kadıköy'ün birçok noktasını eylem alanına çeviren kitle, polis işkencesine sloganlarla yanıt verdi. Depremzedeleri enkaz altında bırakanlarla kendilerine işkence uygulayanların aynı kişiler olduğunu vurguladı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Deprem Kriz Koordinasyonu'nun depreme ilişkin Kadıköy iskele meydanında yapmak istediği açıklamaya polis saldırdı.

Açıklamadan saatler önce Kadıköy tamamen polis ablukasına alındı, gözaltı araçları ana caddelere konuşlandırıldı, sokak başlarına barikatlar kuruldu. Polisin fiili yasağı ve ilçe merkezini abluka altına almasına rağmen birçok noktada eylemler yapıldı. Polisin saldırısı ve işkenceli gözaltı işlemi sırasında halka seslenen eylemciler, devletin halkları günlerce ölüme mahkum ettiğini, şimdi suçlarının teşhir edilmesini engellemeye çalıştıklarını vurguladılar, dayanışma çağrısı yaptılar.

İŞKENCEYLE GÖZALTINA ALINANLAR: İNSANLAR ENKAZ ALTINDA
Eylem başlamadan yarım saat önce iskeleye yürüyen grubun önü Khalkedon meydanında kesildi. Ablukaya alınanlar, "Depremde insanları enkaz altında bırakanlarla bizi ablukaya alanlar aynı. Görün, insanlar depremde enkaz altında buradaki polisler orada onları kurtarmaya gitmedi ama burada depreme ilişkin bir açıklama yapmamıza izin vermiyorlar" dedi.

Abluka altındakileri polis işkence yaparak, yerlerde sürükleyerek gözaltına alırken, "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

PİROĞLU: İNSANLARI AÇLIĞA TERK EDENLER BURADA ABLUKAYA ALIYOR
Gözaltına müdahale etmek isteyen Halkların Demokratik Partisi milletvekilleri Oya Ersoy ve Musa Piroğlu ile görüntü almaya çalışan basın emekçileri de uzun süre ablukada bekletildi. Milletvekilleri ve basın daha sonra ablukayı yararak dışarı çıktı. Bu sırada halka yönelik konuşma yapan HDP Milletvekili Piroğlu, "3 gün boyunca insanlara yardım göndermeyenler, soğukta ölüme terk edenler burada insanları ablukaya alıyor" dedi.

AÇIKLAMA SIRASINDA POLİS SALDIRDI
Piroğlu konuşma yaptığı sırada bir grup daha kalkanlarla ablukaya alındı. Uzun süre polise ablukayı açmasını söyleyen gruba daha sonra polis saldırdı. İşkenceyle gözaltına alınan çok sayıda kişi sloganlarla karşılık verdi.

POLİS, BASINI ARACIN ÖNÜNE İTTİ
Basın emekçilerini kalkanlarla darp ederek alandan uzaklaştırılmaya çalışan polis, daha sonra kalkanlarla etrafını sardı, küçük bir alana sıkıştırdı. Kalkanları iterek ablukayı yaran gazetecileri, polis daha önce pek çok eylemde yaptığı gibi yoldan geçen araçların üzerine itti.

HDP MİLLETVEKİLİ ERSOY'A POLİS ŞİDDETİ
Gözaltıları ve basına yönelik saldırıyı engellemek isteyen HDP Milletvekili Oya Ersoy da polis tarafından darp edildi. Uzun süre kalkanlarla ablukada bekletilen Ersoy'a bir kadın polis saldırarak yere düşürmeye çalıştı. Polisler HDP'li vekil Ersoy'u abluka dışına çıkarma adı altında kalkanlarla ve elleriyle itti. Gözaltı alanına gitmek istediğini söyleyen Ersoy'a polis, "Biz işimizi yapıyoruz, sen de işini yap bizi engelleme" diyerek bağırdı. Ersoy ise "Ben milletvekiliyim, benim işim orada olmak ve gözaltını engellemek, takip etmek" ifadelerini kullandı.

POLİS YERE DÜŞEN GENÇLERİN SIRTINA BASTI
Khalkedon meydanında direniş sürerken Serasker caddesinde de eyleme katılmak isteyenlere polis saldırdı. Halk-Der ve Devrimci Gençlik Dernekleri'nden çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı. Polis yere yatırdığı gençlerin sırtına bastı, yerde tekmeledi, kalkanlarla iterek yerde sürükledi.

ESP VE SKM'DEN YÜRÜYÜŞ: KATİLLER SOKAKTA, DAYANIŞANLAR GÖZALTINDA
ESP ve SKM üyeleri de sahil tarafında yürüyüş düzenledi. Depremzedelerle dayanışmak isteyenlerin gözaltına alındığını kaydeden sosyalistler, "Katiller sokakta gezerken halklarla dayanışmayı büyütmek isteyen sosyalistler, devrimciler gözaltına alınıyor" dedi.

Halkın alkışlarla destek verdiği sosyalistler, "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganını attı. Kadıköy iskele meydanına gelen sosyalistlerin etrafını saran polis, işkenceyle gözaltına aldı. Sosyalistler gözaltı saldırısına sloganlarla yanıt verdi.

ÇOK SAYIDA KİŞİ İŞKENCEYLE GÖZALTINA ALINDI
11 kentte etkili olan depremde insanların enkaz altından çıkarılmayarak ölüme terk edilmesi, deprem bölgesinde halkın en temel ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanmaması tepki göstermek ve halkın dayanışmasını büyütme çağrısıyla yapılmak istenen eylemde 100'den fazla kişi işkenceyle gözaltına alındı.

Vatan Caddesindeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen gözaltındakilerin ifade işlemlerinin bu akşam başlayacağı bilgisi verildi.