27 Eylül 2024 Cuma

İşkence gören Sabri Güreşçi hala gözaltında

Gözaltında işkenceyle katledilen Ahmet Güreşçi ile birlikte gözaltına alınan Sabri Güreşçi'nin gözaltında olduğu dosyaya ilişkin ifadesi ve şikayetçi olduğu işkenceye ilişkin beyanının alınmasına rağmen hala serbest bırakılmadı.

Antakya'da jandarma karakolunda gözaltında işkenceyle katledilen Ahmet Güreşçi ile birlikte ev baskınında gözaltına alınan Sabri Güreşçi'yle hala işkence merkezinde tutuluyor. 11 Şubat'ta "hırsızlık" iddiasıyla evlerinden jandarma baskınıyla gözaltına alınan 4 kişi sistematik ve ağır işkenceye uğradı. Bu işkencede Ahmet Güreşçi katledildi. Gözaltındakilerle görüşen ÇHD'li avukatlar da jandarmalar tarafından "sizin de başınıza aynısı gelir" ifadeleriyle tehdit edildi, bir avukat hakkında da delil tespiti yaptığı için tutanak tutuldu.

Gözaltındaki Sabri Güreşçi'nin durumuna ilişkin ETHA'ya bilgi veren Avukat Mehdi Zana Akkaya, gözaltına alınmasına sebep olan dosyadan ifadesi alınan Güreşçi'nin işkenceden dolayı da beyanının alındığını aktardı. Akkaya, "Savcı tam teşekküllü bir hastaneye gönderilip rapor alınmasını talep etti. Bu sabah Adana'ya hastaneye görülmesi ve işkence izleriyle ilgili rapor alınması için talep yerine getirilecek"dedi.

Dosyada bir kısım tanıkların olduğunu söyleyen Avukat Akkaya, "Sabah evinden alınırken sağlık durumlarında bir sıkıntı olmadığı yönünde tanıklar dinlenecek. Bugünkü yapılacak işlemler bunlar. Sabri'nin dün Altınözü'de gözaltında olduğu dosyayla ilgili ifadesinin alınmasını ve sevkini bekliyorduk. İfadesi alındı ama sevki yapılmadı, tutuk durumu ya da serbestliği henüz netleşmedi" ifadelerini kullandı.

Avukat Mehdi Zana Akkaya, demokratik kitle örgütlerine, muhalefete şu çağrıyı yaptı: "Sabri özelinde değil ama burada hem mültecilere hem de yerli halka karşı 'yağma' meselesi üzerinden sağlıkçı arkadaşların gönüllü hizmet verdiği noktaya polis ve jandarmayla ilgili çok sayıda şikayet geliyor. Bununla ilgili ne yapmak gerekiyorsa sivil toplum kuruluşları ve örgütlerin tedbir alması, hazırlık yapması gerekiyor. Burada ölümle sonuçlanan bir mesele oldu jandarma karakolunda. Benzer meseleler de siviller tarafından yapılmaya başlanırsa nasıl bir hal alırız kestiremiyoruz. Çalışmalara katılan gönüllüler açısından güvenliğe ilişkin tedirginlik de oluşuyor. Bu nedenle ne yapılması gerekiyorsa hızla yapılmalı."