27 Eylül 2024 Cuma

İşgal saldırısına 'hayır' diyen Esin Kavruk tahliye edildi

Türkiye'nin Kuzey ve Doğru Suriye'ye yönelik işgal saldırısına karşı "Savaşa hayır" dediği için hakkında "Örgüt propagandası" yaptığı gerekçesiyle dava açılan Esin Kavruk ilk duruşmada tahliye edildi.

Türkiye'nin Kuzey ve Doğru Suriye'ye yönelik işgal saldırıları döneminde sosyal medya paylaşımlarında "Savaşa hayır" dediği için tutuklanan ve hakkında "Örgüt propagandası" yaptığı gerekçesiyle dava açılan Esin Kavruk'un ilk duruşması Çağlayan'da bulunan İstaenbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Esin Kavruk ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya Esin Kavruk'un ailesi, arkadaşları ve çok sayıda kişi katıldı.

Kavruk, savunmasında savaşa karşı olmanın bir suç sayılamayacağını belirtirken, kimsenin iktidarı sevmek veya düşüncelerini onaylamak zorunda olmadığını vurguladı. Sosyal medya paylaşımlarının dünya görüşünü yansıttığını söyleyen Kavruk, "Ben alevi ve sosyalist bir ailede doğdum. Sosyalist dünya görüşüne mensubum. İktidar tarafından oluşturulan korku ortamıyla muhalif tüm kesimler baskılanmaya çalışılmaktadır. Bu kapsamda çeşitli dernekler ve sendika mensuplarıyla ilgili olarak sayısız davalar açılmaktadır. Hukuk, muhalefeti bastırma aracı olarak kullanılmaktadır. Hukuki değil siyasi kararlar verilmektedir. Savaşa karşı çıktım. Savaşa birçok ülke ve milyonlarca insan karşı çıkmaktadır. Yine Türkiye halkının büyük bir kısmı savaşa karşı çıkmaktadır. Herkes siyasi iktidarı sevmek veya desteklemek zorunda değildir. Fosfor bombalarını desteklemek zorunda değilim. İzin verilen mitingler suç unsuru olarak gösterilmektedir. DİSK'e bağlı Dev Sağlık-İş üyesiyim. HDK kongre üyesiyim. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi. 

'KİMSE İKTİDARIN POLİTİKALARINI DESTEKLEMEK ZORUNDA DEĞİLDİR'
Ardından Esin Kavruk'un avukatı Gülizar Tuncer savunma yaptı. Savaş tezkerelerinin Meclis'e sunulması sonrası her şeyin suç sayıldığını belirten Tuncer, hiç kimsenin iktidarın savaş politikalarını desteklemek zorunda olmadığını vurguladı. İktidarın kendisi gibi düşünmeyen herkesi suçlu ve terörist olarak gördüğünü belirten Tuncer, savaş karşıtı olmanın suç sayılamayacağını kaydetti.

MAHKEME TAHLİYE KARARI VERDİ
Savunmalardan sonra duruşmaya verilen kısa bir aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutukluluk süresi, delil durumu, Anayasa'nın 13'üncü maddesindeki hukuki düzenlemeleri dikkate alarak Esin Kavruk hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanması şartıyla tahliyesine karar verdi.