26 Eylül 2024 Perşembe

İşçi Sendikaları: İnsanca yaşayacak asgari ücret istiyoruz

Kartal'da bir araya gelen İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, "Krizin sorumlusu işçi sınıfı değildir. İnsanca yaşama yetecek asgari ücret ve vergide adalet istiyoruz" diyerek asgari ücrete ilişkin taleplerini haykırdı.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu "İnsanca yaşama yetecek asgari ücret, vergide adalet" şiarıyla Kartal Meydan'da basın açıklaması düzenledi. "Yaşasın sınıf dayanışması" ve "İnsanca yaşanacak ücret vergide adalet" pankartlarının açıldığı açıklamada sık sık "Vergide adalet istiyoruz", "Birleşe birleşe kazanacağız" ve "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları atıldı. Açıklamaya farklı sektörlere bağlı çok sayıda işçi sendikası katıldı.

Basın açıklamasını platform adına Liman İş İstanbul Şube Başkanı ve Platform Dönem Sözcüsü Sinan Ceviz okudu.

'SADECE YÜZDE 5 EKLEME'
TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK'in bir arada sürdürdüğü asgari ücret görüşmelerinin son aşamaya geldiğini belirten Ceviz, "Asgari ücretle ilgili sermaye cephesinden yine 'zor durumdayız, fazla veremeyiz' açıklamaları gelmeye devam ediyor. Patronlar adına TİSK, açlık ücreti dayatırken; TÜİK 2020 yılı için bir işçinin aylık gıda harcamasını 2331 TL olarak açıkladı. TÜİK kendi verilerine göre enflasyonu yüzde 10 açıklarken, asgari ücretlinin gıda harcamalarına geçen yıla göre sadece yüzde 5 ekleme yapmıştır" dedi.

'VERGİ YÜKÜ KALDIRILSIN'
"Sermayeden alınan vergiler düşürülürken biz emekçilerin vergi yükü artarak devam etmektedir" diyen Ceviz devamla, "Yılbaşında kesilen vergi miktarı ile yıl sonunda kesilen vergi miktarı arasındaki oran neredeyse iki katıdır. Bu nedenle işçilere altı ayda bir yapılan zamlar, işçinin cebine girmeden vergi olarak geri alınmaktadır. Talebimiz Ocak ayında da Aralık ayında da aynı maaşı almaktır. Yıllardır çalışanların aleyhine devam eden vergi adaletsizliğine son verilmeli, asgari ücretten alınan vergi ve ücretlerimiz üzerindeki ağır vergi yükü kaldırılmalıdır" diye belirtti.

'SESİMİZİ YÜKSELMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
Kriz nedeniyle işçilerin işten atıldığını dile getiren Ceviz, "Krizin sorumlusu işçi sınıfı değildir ve işten atmalar yasaklanarak bu zulüm engellenmeli ve krizin faturasını sorumlular üstlenmelidir. Bu sorun sadece bu alanda toplanan bizlerin sorunu değildir. Sorun bütün ücretli çalışan emekçi kardeşlerimizin, dolayısıyla ülkemizin sorunudur. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun son toplantısı öncesi tüm işçi kardeşlerimizi işyerlerinde seslerini yükseltmeye çağırıyor, hep birlikte insanca yaşanacak ücret ve vergide adalet sağlanıncaya kadar mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz" diye konuştu.