27 Eylül 2024 Cuma

'İnsan hakları, hukuk talebimizle iktidarı rahaksız etmeye devam edeceğiz'

Galatasaray'da gerçekleştirilen Cumartesi Anneleri eylemlerinin "turistlerin rahatsız edildiği" gerekçesiyle yasaklanmasına tepki gösteren İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, "adalet, insan hakları ve hukuk talebimizle rahatsız etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır ve Batman şubeleri ile kayıp yakınları "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemi gerçekleştirildi.

DİYARBAKIR
İHD Diyarbakır Şube binası önünde yapılan eylemde kayıpların fotoğrafları taşındı. Eylemde konuşan Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, gözaltında kaybedilenlerin akıbetinin açıklanması, faillerin yargılanıp cezalandırılması için taleplerini dile getirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nde Türkiye'nin insan hakları karnesinin ele alındığını hatırlatan Zeytun, Cumartesi Annelerinin Galatasaray Meydanı'nda eylemlerinin yasaklanmasına ilişkin Türkiye'nin BM'ye "turistlerin rahatsız edildiği" gerekçesiyle eylemin yasakladıkladıklarını savundu. Zeytun, Türkiyeli yetkililerin faili meçhul davalarda failleri yargılamadıklarını söylemek yerine böylesi bir gerekçeye sığındıklarını ifade ederek, "Annelerimiz çok açık bir şekilde şunu ifade ettiler; bizler her platform da her yerde bu düşüncedeki yapı, kişi, kurumları adalet, insan hakları ve hukuk talebimizle rahatsız etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye'nin barışçıl ve insan hakları odaklı politikalar yerine güvenlikçi politikalarda ısrar ettiğini dile getiren Zeytun, "Türkiye'nin acil olarak bir iç barışa, demokratikleşmeye ihtiyacı var. Bekçilere sınırı beli olmayan yetkiler vermek yerine, demokrasi bekçilerinin hukuk ve adalet arayışcılarının artması gerekmektedir" diye belirtti.

Açıklamanın ardından, İnsan Hakları Kayıp Komisyonu üyesi Adnan Örhan, 28 Ağustos 1994'de Batman'ın Kozluk ilçesinde katledilen M. Emin Çelik'in akıbetini sordu.

BATMAN
Batman'da kayıp yakınları da İHD Batman Şube binasında 479'uncu kez bir araya geldi. "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankart ile kayıpların fotoğrafının taşındığı oturma eyleminde, Batman'ın Sason ilçesinde 1996 yılında gözaltında kaybedilen Tekin Demir'in akıbeti soruldu.

İHD Batman Şubesi yöneticilerinden Gülbahar Kaya, Demir'in gözaltına alınmasının ardından ailenin Diyarbakır'a giderek Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcılığı'na başvurduğunu, ancak başvurunun kabul edilmediğini ifade etti.