27 Eylül 2024 Cuma

'İnşaatı tamamlanmamış tren hattı müdür emriyle açıldı'

Tren kazasında tutuksuz olarak yargılanan Trafik Servis Müdür Yardımcısı Ergün Tuna, inşaatı tamamlanmamış tren hattının 14 Mart 2018'de Genel Müdürlük emriyle açıldığını söyledi.

Ankara'da 13 Aralık 2018 tarihinde 9 kişinin yaşamını yitirdiği Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazasına ilişkin 10 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam ediliyor.

Verilen aranın ardından tutuksuz sanıkların ifadesine geçilen duruşmada YHT Ankara Gar Müdür Yardımcısı Kadir Oğuz dinlendi.

'30 YILLIK MAKASÇIYA GÖREVİNİ ÖĞRETEMEYİZ'
Kazanın meydana geldiği 18.00-23.07 seferinde tek personelin çalıştığı nöbet olduğunu ifade eden Oğuz, "Makasçı tek başına çalışacağını biliyordu" dedi. Oğuz, Osman Yıldırım'ın eğitim almamasına ilişkin ise şunları söyledi: "Osman Yıldırım garımıza ilk geldiği tarihte manevraların doğuda hem de batı da tren teşvik görevlisi vardı. Geldiği gün her iki yeri gezmiş ve çalışma prensiplerini öğrenmiştir. 30 sene görev yapan bir makasçıya görevini öğretemeyiz. Zaten böyle bir görevimiz de yok." İddianamede yer alan iş başı takip formunun doldurulmadığına ilişkin de konuşan sanık Oğuz, "İş başı takip formu buton mekanizmasıyla alakalı. Buton mekanizması kurulduktan sonra evrak imzalama kısmını daha sonraya bırakıyoruz" diye konuştu.

ISITMA SİSTEMİNİN ÇALIŞMADIĞINI KABUL ETTİ
Makas ısıtma sisteminin çalışmadığını kabul eden Oğuz, "Ama makaslara müdahale etmek için gerekli her şey var. Makaslar elektronik kumandalı, bu nedenle duran makası çözeceksin diye bir şey söylemedik" dedi.

İZLEYİCİDEN TEPKİ: DEVLETİN PARASI MI YOK?
Gece nöbeti için en iyi personel çalışma planı çıkardıklarını söyleyen Oğuz'a izleyici sıralarından "Başka personelde alsaydınız devletin parası mı yoktu?" şeklinde tepki geldi. Oğuz, kazanın meydana gelmesinde dolaylı ya da doğrudan bir sorumluluğunun olmadığını ileri sürerek beraatını talep etti.

Ardında Yıldırım'ın avukatı Mehmet Eker'in "Gece nöbetinde personel talebinde bulundunuz mu?" sorusuna sanık Oğuz "Evet" diye yanıt verdi. Avukat Eker, talebin mahkemeye sunulması talebinde bulundu.

'TMİ SİSTEM İLE ÇALIŞIYOR'
Kazada yaşamını yitiren makinistlerin avukatı ise "Trenlerde bir yola girmenin yasak olduğunu gösteren bir işaret var mı? Yönetmeliğe göre konulması gerekir mi?" sorularını yöneltti. Sorulara cevap veren sanık Oğuz, "Garlarda böyle bir şeyin olduğuna şahit olmadım" dedi. "Ankara garı, Trenlerin Merkezden İdare (TMİ) sistemi ile mi çalışıyor?" sorusuna ise sanık Oğuz, "Evet, ama hiçbir emniyet sisteminin olmadığı alt emniyet sistemi ile çalışıyor" diye konuştu.

'ASIL SORUMLULARI ORTAYA ÇIKARMALIYIZ'
Sanık Oğuz'a sorulan sorular üzerine söz alan sanık Osman Yıldırım avukatının, "İnşaatı tamamlanmamış tren garı, müdürün emriyle açıldı. Gerçek sorumluları ortaya çıkarmak istiyoruz" sözleri salonda alkış aldı. Bunu üzerine karşı mahkeme başkanı, "Burası sinema salonu değil" dedi.

'GENEL MÜDÜR BİLİYORDU'
Ardından sanık Trafik Servis Müdür Yardımcısı Ergün Tuna ifade verdi. Sinyalizasyon sisteminin olmadığını belirten Tuna, şöyle devam etti: "Mart ayından sonra sistemin değiştirilmesine karar verildi. İlk etapta kabul edilen sinyal sistemi eksiklikleri ile beraber alındı. Bu durum genel müdürlük tarafından biliniyordu. Sistem TMİ şartlara göre çalışıyor ama TMİ olduğuna dair herhangi bir resmi belge görmedim."

Sanıklardan Osman Yıldırım'ın avukatının "İnşaatı tamamlanmamış hattın çalışma emrini kim verdi?" sorusuna sanık Tuna, "Emir 14 Mart 2018 tarihinde Genel Müdürlük yazısıyla verildi. Ve hat açıldı" dedi.

Duruşma sanıkların ifadesiyle devam ediyor.