27 Eylül 2024 Cuma

İmar affı düzenlemesiyle bakanlık yıkımlardan sorumlu tutulamayacak

İmar affı adı altında 2018 yılında yapılan düzenlemede, yapı kayıt belgesi aldıktan sonra deprem sonucu yıkılan bir bina ile ilgili bakanlık ve belediyelerin yasalar karşısında sorumsuz kılındığı ortaya çıktı.

İmar affı çıkarılırken depremde büyük bir yıkım yaşanacağını öngören iktidarın, yıkılan binalardan bakanlık ve belediyelerin sorumlu kılınmasını engelleyen bir madde eklediği ortaya çıktı.

Maraş merkezli 6 Şubat günü yaşanan iki büyük depremde başta Adıyaman, Hatay ve Maraş olmak üzere 11 kentte binlerce bina yıkıldı. Deprem tehlikesi için sık sık uyarılan bu kentler özelinde siyasi iktidarın 2018 yılında çıkardığı imar affı yeniden tartışılmaya başlandı. Uzmanlar üç kentte yıkılan binaların çoğunun yapı kayıt belgesi bulunduğunu belirtti.

11 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kanunun 16'ncı maddesine eklenen geçici maddeyle 31 Aralık 2017'den önce inşa edilmiş binalar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurulması, gerekli şartların yerine getirilmesi ve kayıt bedeli ödenerek 'yapı kayıt belgesi' alınması sağlandı.

Ancak maddede yer alan "Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikine (sahibine) mahsustur" ifadesiyle bakanlık sorumsuz kılındı.

Ayrıca, aynı düzenlemede yapı kayıt belgesi verilen yapılarla ilgili yıkım kararları ve tahsil edilmeyen para cezalarının iptal edileceği belirtilerek, belediyelerin yetkileri elinden alınarak, belediyelerde sorumsuz kılındı.

ERDOĞAN HATAY'DA İMAR AFFIYLA ÖVÜNMÜŞTÜ
Düzenlemenin uygulandığı dönemde uzmanlar, bunun olası depremlerde can ve mal kaybını en üst düzeye çıkaracağı uyarısında bulunmuş, ancak uyarılar dikkate alınmamıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2019 yılındaki yerel seçimler öncesi Hatay'a giderek imar affı kapsamında kentte 205 bin başvuru yapılmasıyla övünmüştü.

Depremden aralarında müteahhitlerin de bulunduğu 171 kişi tutuklanırken, tutuklananlar arasında devlet yetkilisi bulunmaması dikkat çekiyor.