29 Eylül 2024 Pazar

İklim Adalet Koalisyonu: Öldürülen işçilere 'maden şehidi' diyemezsiniz

Bartın maden katliamının üstünü örtmek ve tepkilerin oluşmasını engellemek için iktidarın "maden şehitleri" ifadesine tepki gösteren İklim Adalet Koalisyonu, 41 madencinin gerekli önlemler alınmayarak öldürüldüğünün altını çizdi.

İklim Adaleti Koalisyonu, Bartın maden katliamında 41 işçinin katledilmesinin üstünü örtmek için iktidarın kullandığı "maden şehitleri" ifadesine ilişkin açıklama yaptı.

41 maden işçisinin öldürüldüğü belirtilen açıklamada, "Kazalar için gerekli teknolojik önlemleri almayan, işçinin canını korumak için tek kuruş dahi harcamayan kapitalist sistemin neden olduğu cinayetlere yenisi eklenmiştir.  Susturulmuş sendikalara sırtını dayayamayan, işsiz bırakılmakla terbiye edilen, ailelerine geçim sağlama zorunluluğu suistimal edilen maden işçileri, işçilerimiz, yerin yüzlerce metre altında çalışmak zorunda dahi değildirler" denildi.

Yer altının insana uygun olmadığını, yer altından çıkan yakıtın gezegenin tüm dengesini bozduğunu, ekosistemleri çökerttiği belirtilen açıklama, "Maden işçileri bu kendi bindiği dalı kesen düzenin en savunmasızlarıdır. Kömürlü termik santrallerin kapatılması, işçilerin onurlu ve sağlıklı ve türünün gerektirdiği gibi yerin yüzeyinde çalışma ve yaşam hakları, iş güvenlikleri korunarak ülkeye enerji üreten sürdürülebilir, doğayla uyumlu bir sistemde özgürce üretme ve yaşama talebimiz vardır. Bunu hem kendimiz hem de gelecek kuşaklar için talep etmeyi ve gereğini yapmayı görev biliyoruz" ifadeleri kullanıldı.