29 Eylül 2024 Pazar

İHD'den 3 kentte barış nöbeti

İHD Merkez Yürütme Kurulu'nun kararı doğrultusunda Diyarbakır, İzmir ve Ankara İHD şubelerinde barış nöbetleri tutuldu. Her ayın ilk cuma günü gerçekleştirilen eylem kapsamında İHD İzmir Şubesi'ndeki eylem, "Kadınların barışa ihtiyacı var" şiarıyla düzenlendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu'nun, barış talebiyle her ayın ilk cuma günü tüm şubelerde eş zamanlı olarak "Barış Nöbeti" tutulması kararı doğrultusunda, Diyarbakır, İzmir ve Ankara şubelerinde "Barış Nöbeti" tutuldu.

'ADALET ARAYIŞINDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
İHD Diyarbakır Şubesi de, barış nöbetinin ilkini, Vedat Aydın Konferans Salonu'nda gerçekleştirdi. Nöbete, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları, Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri ile hak savunucuları katıldı. Nöbetin yapıldığı salonda, "Herkes için barış" yazılı pankart asıldı.

Nöbet eyleminde söz alan Barış Anneleri Meclis üyesi Afife Kartal, yıllardır adalet ve barış arayışı içinde olduklarını söyledi, "Biz her barış dediğimizde onlar kirli ellerini bize uzatıyorlar. 40 yıldır barış talep ediyoruz. Biz barış talep ediyoruz, onlar ise ölüm ve şiddetle bize yaklaşıyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Biz yaşadığımız sürece adalet arayışımızdan vazgeçmeyeceğiz ve direneceğiz" dedi. Kartal konuşmasını "Jin, jîyan, azadî" sözleriyle tamamladı.

Nöbete katılan avukatlar ise barışın bir an önce sağlanması talebinde bulundu.

Basın açıklamasını okuyan İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Suruç katliamının gerçekleştiği 20 Temmuz sonrası artan şiddet ve çatışmalı ortamın arttığını belirtti. Kürt sorununun çözümüne yönelik arayışlara girmek ve çatışma ortamının son bulmasını sağlamak istediklerini aktaran Zeytun, şu ifadeleri kullandı: "Kürt meselesinde de benzer etnik ve politik kimlikli meselelerin çözümünde olduğu üzere bir müzakereye gidilerek ortak bir barış metninin imzalanmasıyla kalıcı bir çözüme ulaşacağına inanıyoruz. Bu beklentilerin ve gerçeğin bilinci ile coğrafyamızda halen süren savaş ve çatışmaların tanığı olarak barışı savunmak bizler için vazgeçilmez bir durumdur. Bu amaçla da bir kez daha; barış sürecinin inşasında kararlı olan herkesin ve kesimin hakikat, adalet ve eşitlik temelinde yürütülecek barışın sağlanması için yan yana bulunmaya davet ediyoruz" dedi.

Açıklama, "Bijî aşitî" sloganıyla son buldu.

'KADINLARIN BARIŞA İHTİYACI VAR'
İHD İzmir Şubesi'nde ise Barış Nöbeti'nin ikincisi "Kadınların barışa ihtiyacı var" şiarıyla düzenlendi. İHD Şube binasındaki nöbette söz alan İHD Kadın Komisyonu üyesi Cemile Karakaya, "Biz kadınlar, coğrafyamızda savaş olduğunu biliyoruz. Görmezden gelemeyiz. Buradan yola çıkarak kadınların barışa ihtiyacı var diyerek savaş değil, barış diyoruz" dedi.

Bugünkü nöbet eylemini İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Foça Barış Kadınları, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Yeşiller ve Sol Parti üyeleri katıldı.

Nöbet, Eski Sümerbank önünde gerçekleştirilecek basın açıklaması ile sona erecek.

ANKARA'DAKİ NÖBET 10 EKİM AİLELERİYLE TUTULDU
İHD Ankara Şubesi, barış nöbetini, Gar Katliamı'nın 7. yıldönümü dolayısıyla 10 Ekim aileleriyle birlikte tuttu. İHD Ankara Şubesi'nde düzenlenen nöbette 10 Ekim aileleri açıklama yaptı.

Ankara Gar katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri adına söz alan İhsan Seylan, "İhmali olanların yargılanması için talebimize hala yanıt alamadık" dedi. 10 Ekim Gar Meydanı'nda hafıza anıtı yaptırılması sözünün halen tutulmadığını hatırlatan Seylan, "Hala tedavi gören yaralılarımıza karşı kör sağır bir kamuoyu görüyoruz. Unutturulmaya çalışılan, üstü örtülmeye çalışılan bir katliam sürecinin hala devam ettiğini görüyoruz. O gün acılarımızı bir kenara bırakarak barış bayrağını, barış söylemini büyütmeye çalıştık" ifadelerini kullandı.

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 7 yıldır adalet aradıklarını ve sorumluluğu olan tüm kamu görevlilerinin ortaya çıkması gerektiğini bir kez daha dile getirdi. Ankara Garı'nın hafıza mekânı olmasını istediklerini belirten Türkdoğan, her yıl yapıldığı gibi Ankara Garı'nda anma düzenleyeceklerini söyleyerek çağrı yaptı. Türkiye'nin en önemli sorunun Kürt sorunu olduğunu vurgulayan Türkdoğan, "Katliamların bir daha yaşanmamasını istiyor ve bunun için de yeni bir barış sürecine ihtiyacımız olduğunu söylüyoruz" diye konuştu.

Barış nöbetinde 10 Ekim katliamında yakınını kaybeden Gülistan Uzgan da söz aldı, "Biz barış istedik, onlar savaş istedi. Biz barış istiyoruz" dedi.