27 Eylül 2024 Cuma

İHD: OHAL'e gerek yoktur, sona erdirilmelidir

Batman'da kayıp yakınları eyleminde konuşan İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Rumeysa Deniz Kaya, deprem gerekçesiyle OHAL ilanına tepki göstererek, "OHAL'e gerek yoktur. Bir an önce sona erdirilmelidir" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminin 567'ncisi için Gülistan Caddesi'nde bir araya geldi. Kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, bu hafta 10 kenti etkileyen Maraş merkezli depreme ilişkin açıklama yapıldı.
 
Burada konuşan İHD Şube Eşbaşkanı Rumeysa Deniz Kaya, depremde binlerce kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, faşist AKP-MHP iktidarının yaşam hakkını korumakla yükümlü olduğunu söyledi. Kaya, "Son 10 yılda gerçekleşen depremlere baktığımızda sorumluluğu bulunan kamu görevlileri ile bina yapımında sorumlu olan kişilerin cezasızlıkla karşı karşıya kaldığı gerçeği unutulmamalıdır. Yaşam hakkı ve kişilerin vücut bütünlüğüne yönelik suçlar söz konusu olduğunda kesinlikle ve kesinlikle cezasızlık ile mücadele edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Depremlerde yerel yönetimlerin önemine değinen Kaya, "Mevcut yerel yönetimlerin kayyum rejimi altında bu kadar kadük bırakılması tabi afetlerin sonuçlarının daha ağır yaşanmasına sebep olmaktadır" dedi.

Depremin hemen ardından Olağanüstü Hal'in (OHAL) ilan edilmesine tepki gösteren Kaya, şöyle devam etti: "İktidarın, mevcut yasal olanaklar yeterli iken (katı merkezi otoriter sistem) 8 Şubat 2023 tarihinden itibaren deprem nedeni ile 3 aylık OHAL ilan etmesinin gereksiz olduğunu, bu durumun sivil toplum ile siyasi ve toplumsal muhalefetin deprem bölgesinde hareket alanını sınırlamaya dönük olduğunu belirmek isteriz. Siyasi iktidar, bu kadar büyük bir afet zamanında herkesin desteğini ve katkısını alması gerekirken, OHAL ilan etmesi iyiniyetli olarak değerlendirilemez. OHAL'e gerek yoktur. Bir an önce sona erdirilmelidir."