29 Eylül 2024 Pazar

İHD: Mustafa Koçak'ın ölümünden ülkeyi yönetenler sorumludur

İHD İstanbul Şubesi, adil yargılanma talebine yanıt verilmeyen Mustafa Koçak'ın yaşamını kaybetmesinden ülkeyi yönetenlerin sorumlu olduğunu açıkladı.

Adil yargılanma talebiyle başladığı ölüm orucu eyleminin 297. gününde yaşamını yitiren Mustafa Koçak'la ilgili tepkiler sürüyor. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Mustafa Koçak'ın ölümünden ülkeyi yönetenlerin sorumlu olduğunu açıkladı.

"Mustafa Koçak adil yargılanma talebi ile başlattığı ölüm orucunun 297. gününde İzmir Kapalı Hapishanesinde yaşamını yitirdi. Mustafa Koçak'ın yaşamını kaybetmesinden adil yargılanma hakkını gasp edenler kadar, sorumluluklarını hiçe sayarak bu haklı talebe kulaklarını kapatan yetkililer de sorumludur" denilen İHD açıklamasında, Mustafa Koçak'ın uğradığı haksızlıklarla ilgili olarak şu bilgilere yer verildi:

"Mustafa Koçak, İstanbul Emniyet Müdürlüğü terörle Mücadele Şubesi'nde gözaltında tutulduğu sürede işkenceye uğramış, bu işkencenin tarafımıza duyurulması üzerine kendisini ziyaretimizde bu işkenceyi anlatmış ve gözaltında bulunuşunun 10. gününde 3 Ekim 2017 günü Türkiye İnsan Hakları Vakfı ile birlikte Derneğimizde gerçekleştirdiğimiz basın toplantısında işkence kamuoyu önünde teşhir edilmişti.

"Mustafa Koçak, işkencenin yanı sıra, tanımadığı kişilere suç atmasının istendiğini ve işbirliği yapmaz ise ömrünü hapiste geçireceği ağır bir suçla itham edilmekle tehdit edildiğini de anlattığı o görüşmeyi takiben yapılan basın toplantısından hemen sonra savcılığa sevk edilmiş ve denildiği gibi ağır bir suçla itham edilmiş, gizli tanık ifadesine dayanılarak tek celselik yargılamasında, savunma hakkı dahi verilmeksizin ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılmıştı.

"Aynı baskının, tutuklu bulunduğu Silivri Hapishanesinde tutulduğu dönemde de devam ettiği tarafımıza bildirilince, hapishanede ziyaretine gittiğimizde biz dışarıda beklerken Mustafa Koçak kaçırılırcasına İzmir'e sürgün sevk edilmiş, bu kez de yaşadıklarını anlatmasına engel olunmuştu.

"Gözaltına alınışı, gözaltında işkence ile sorgulanması, tutukluluğunda yaşadığı ağır baskı, savunma hakkı dahi verilmeyerek ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılmış olması, adil yargılanma hakkının her aşamada ihlal edildiğini gözler önüne sermekteydi ve belli ki işbirliğine ikna edilememiş olmasının öcü alınıyordu kendisinden."

MUSTAFA'NIN TALEBİNE KULAKLARINI TIKADILAR, ÖLÜMÜNÜ İZLEDİLER
"Baştan bu yana kendisine yapılan bu büyük haksızlığa karşı çıkan Mustafa Koçak'ın, temel bir hak olan adil yargılanma talebine yapılan bu ağır saldırının durdurulması için tüm girişimleri sonuçsuz kalınca başvurduğu açlık grevine de duyarsız kalınınca, başlattığı ölüm orucu da bu büyük haksızlığı sonlandırmaya yetmedi maalesef" diyen İHD, "Mustafa'yı hukuki dayanaktan, delilden yoksun iddialarla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile dört duvar arasında ölüme mahkûm edenler, Mustafa'nın adil yargılanma talebine de tıkadılar kulaklarını ve ölümünü izlediler" tepkisini dile getirdi.

Helin Bölek ve Mustafa Koçak'ın ölüm orucu sonucu yaşamlarını yitirdiklerini hatırlatan İHD, "Ülkeyi yönetenlere bu ölümün sorumlusu olduklarını ve yaşam hakkının korunması da dâhil insan haklarına uymakla sorumlu olduklarını hatırlatıyoruz. Mustafa'nın adil yargılanma ve yaşam hakkını ihlal edenler hakkında soruşturma açılarak cezalandırılmaları gerekmektedir. Ancak öncelikle; İbrahim Gökçek, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın da yaşamına mal olmadan bu yaklaşıma derhal son verilmesi,  talepleri kabul edilerek yaşam haklarının korunması çağrısında bulunuyoruz" dedi.