27 Eylül 2024 Cuma

İHD: Katliam ve gözaltında kaybetmelerin sorumluları yargılansın

İHD İstanbul Şubesi, 97. ayında Roboski katliamı için adalet talebini yineledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hak ve Adalet Komisyonu, Roboski katliamının 97. ayı dolayısıyla açıklama yaptı.

Roboski'de aralarında çocukların da olduğu 34 kişinin, 28 Aralık 2011'de TSK'ya ait uçakların bombardımanı sonucu katledildiği hatırlatılan açıklamada, sorumluların yargılanması için adım atılmazken, adalet mücadelesi veren Roboskililerin sistematik saldırıları ve baskıların hedefi olduğu vurgulandı. 

Açıklamada, "Olayın üstünün örtülmesi ve faillerin cezasız bırakılması, yeni Roboski'ler olacak kaygılarını güçlendirdi ve bu kaygı hiç kapanmamış yaraya yenisinin eklenmesiyle doğrulandı.  29 Mayıs 2016 tarihinde; yine aynı yerde, yine sınır ticaretinden dönen Roboski'li köylüler, 21.30 ile 21.40 saatleri arasında Gülyazı alay komutanlığından atılan havan topları ile vuruldu ve bu saldırı sırasında Vedat Encü can verirken, Yılmaz Encü, Suwar Encü, İbrahim Encü, toplam 5 kişi yaralandı. Adaleti yerine getirmek bir yana yine aynı şey yapıldı ve ailelere teklif edilen 'kan parası' ile yaşanan vahşetin üzeri örtülmek istendi. Tüm bu olanlar karşısında basın sessizliğini korudu ve haberi geçmek için yetkililerden onay bekledi" denildi. 

Katliamın sorumlu ve faillerinin yargılanması için adalet arayışını sürdüren Roboskili ailelerin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurunun eksik evrak gerekçesiyle reddedildiğine dikkat çekildi.

"Oysa adalet; eşitlik, özgürlük ve barışın olmazsa olmazıdır ve adalet ihtiyacı; Roboski'nin, Uğur Mumcu'nun, Metin Göktepe'nin, Hrant Dink'in ve tüm katliamların, tüm insanlığa karşı suçların ortak talebidir. Adalet; faillerin ve sorumluların, devletin hangi makamında bürokrasinin neresinde olurlarsa olsunlar cezasızlık zırhı ile korunup kollanmadan yargılanması ve cezalandırılmasıdır" denilen açıklamada, insan hakları savunucuları olarak her ayın 28'inde o ay içinde gerçekleşen katliamlarda hayatlarını kaybedenleri anarak adalet talebine ses verdikleri kaydedildi. 

Ocak ayında katledilen Uğur Mumcu, Metin Göktepe ve Hrant Dink için adalet istenen açıklamada, "Savaşın, şiddetin ve hakikatlerin gizlenmesinin, gerçeklere ve adalete ulaşmayı engellediği bir sır değil. Bu nedenle, yaşadığımız coğrafyada bu günün en önemli ve acil talebi adalet ve barış talebidir" denildi.