29 Eylül 2024 Pazar

İHD İzmir Şubesi her gün üç kayıbın kısa öyküsünü paylaşacak

İHD İzmir Şubesi, 17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası nedeniyle sosyal medya hesaplarından her gün 3 kayıbın kısa öyküsünü paylaşacağını açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası nedeniyle açıklama yaptı.

Gözaltında kaybedilme uzun yıllardır devletler tarafından, muhalif kişilere karşı uygulanan insanlık dışı bir yöntem olduğu ifade edilen açıklamada, "Özellikle 90'lı yıllarda Kürt illerinde 'beyaz Toroslar' gerçeği, korku filmine dönüşmüştür. Kaybedenlerin bazıları daha sonra tespit edilse de bu kez de 'cezasızlık' zırhı onları korumuştur. Böylelikle yapanın yanına kâr kalmıştır" denildi.

Türkiye'de Hasan Ocak, ailesinin çabaları sonucu, mezarının bulunduğu hatırlatılan açıklamada, "Arjantin'de Plazo De Mayo Aileleri ve dünyada en uzun sivil itaatsizlik eylemi olan 'Cumartesi Anneleri' kayıpları görünür kılmış ve birçok insanın bununla yüzleşmesini sağlamıştır. İnsan Hakları Derneği şubeleri her hafta kayıpları görünür kılmaya ve unutturmamaya çalışmaktadır" diye kaydedildi.

İHD İzmir Şubesi, Gözaltında Kayıplar Haftası nedeniyle sosyal medya hesaplarından her gün 3 kayıbın kısa öyküsünü paylaşacağını açıkladı.