29 Eylül 2024 Pazar

İHD İzmir: Hasta tutsak Suphi İsmail'in ihtiyaçları derhal karşılanmalıdır

İHD İzmir Şubesi, hasta ve engelli tutsak Suphi İsmail'in sürgün edildiği Bodrum S Tipi Hapishanesi'nde maruz kaldığı keyfi uygulamaları gündemleştirerek, İsmail'e dönük hak ihlallerinin son bulmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutsaklar için gerçekleştirdiği eylemlerin 261'inci haftasında Bodrum S Tipi Hapishanesi'nde tutulan Suphi İsmail'in durumuna dikkat çekti. Konak Eski Sümerbank'ta düzenlenen eylemde "Hasta mahpuslar ölüyor, susma suça ortak olma" pankartı açıldı.

Basın açıklamasını okuyan İHD İzmir Hapishane Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek, hapishanelerde hak ihlallerinin, ölümlerin, infaz yakmaların ve keyfi uygulamaların devam ettiğine dikkat çekti.

Suphi İsmail'in 2008'de ağır yaralı bir şekilde yakalandığını ve yakalandığında bir hafta boyunca yaralarına müdahale edilmediğini aktaran Çiçek, bu nedenle daha sonra İsmail'in bir bacağının kangren olduğunu ve kesildiğini dile getirdi. İsmail hakkında 2014'te müebbet hapis cezası verildiğini söyleyen Çiçek, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi raporlarında İsmail'in engelli olması nedeniyle tek kişilik hücrede kalmasının uygun olmadığı yönündeki ifadelere dikkat çekti.

İsmail'in sık sık sürgün edildiğini dile getiren Çiçek, bu rapor sonrası kaldığı Sincan ve Tekirdağ hapishanelerinde İsmail'in rapora uygun olarak 2 kişiyle birlikte kaldığını ancak son olarak sevk edildiği Bodrum S Tipi Hapishane idaresinin raporu kabul etmediğini kaydetti.

İsmail'in Bodrum S Tipi'nde tek kişilik hücrede tutulduğunu dile getiren Çiçek, İsmail'in Bodrum Devlet Hastanesi sağlık kuruluna sevk edildiğini fakat sağlık kurulu raporlarının "sorunlu" denilerek iptal edildiğini söyledi. Muğla Araştırma Hastanesi'nin ise İsmail'e "tek başına kalabilir" raporu verdiğini aktaran Çiçek, kurumlar arası raporlar ve uygulamalardaki tutarsızlığa dikkat çekti.

Çiçek, şöyle devam etti: "Suphi İsmail'in ayağı kalça kemiğinden itibaren yok, kullandığı ayak protezi sırtına kadar gelmektedir. Yani protez ayağı pantolon gibi giyiyor ve rahat bir şekilde yürüyemiyor. 24 saat koltuk değnekleriyle hareket ediyor. Koltuk değnekleri kullanan biri nasıl yaşam ihtiyaçlarını karşılayabilir? Yüzde 50 engelli bir kişi nasıl tek başına kalabilir? Bütün ihtiyaçlarını tek bir ayakla zıplaya zıplaya karşılayan, çok zor durumda yaşamını idame ettiren bir kişinin günbegün sağlığı da kötüleşecektir. Ayrıca Suphi İsmail ile 16.09.2022'de yapılan görüşmede belinde platin olduğu için kendisine korse kullanması gerektiğine dair rapor verilmesine rağmen kendisine hapishane idaresince henüz korse verilmemiştir. Bir an önce Suphi İsmail'in ihtiyaçları karşılanmalı, arkadaşları ile aynı odaya verilmelidir."