27 Eylül 2024 Cuma

İHD İstanbul Şubesi: Gazetecilerin kartlarını geri verin

İHD İstanbul Şubesi, Evrensel'in de aralarında olduğu yüzlerce gazetecinin sarı basın kartının iptal edilmesini kınadı ve basına yönelik baskılara son verilmesini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Evrensel gazetesi çalışanlarının da aralarında olduğu yüzlerce gazetecini sarı basın kartlarının iptal edilmesini kınadı. 

Açıklama yapan İHD, 2019 yılında 700 gazetecinin sarı basın kartının iptal edildiği hatırlatılarak, "Genel bir söylemle; demokrasinin olmazsa olmazı, halkın gerçekleri bilme hakkının en önemli aracı durumundaki basın özgürlüğüne ve gazetecilere yönelik bu saldırının derhal durdurulması ve iptal kararları kaldırılarak sarı basın kartlarının gazetecilere zaman geçirmeksizin verilmesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz" dedi. 

"Başkanlık sistemine" geçişle Cumhurbaşkanlığına bağlanan Basın Kartları Komisyonu'nun, muhalif gazetecilerin basın kartlarını iptal ederek ya da sürelerini uzatmayarak, gazetecilerin yıpranma hakları ve sosyal haklarını ortadan kaldırmaya ve çalışma alanlarını kısıtlamaya devam ettiği vurgulandı. 

İHD olarak Evrensel gazetesi çalışanları ve baskıya maruz kalan tüm gazetecilerin yanında olduğunu belirterek, yetkililere seslendi: "Üzerlerinde kurulan ağır baskı nedeni ile medya ve basın organlarının büyük bölümü iktidara bağımlı hale getirtilmiş olmasına rağmen, hala, bağımsızlığını, özgürlüğünü koruyan basın organları ve gazetecilerin olmasını hazmedemeyen bu tutuma derhal son verilmeli, Basın Kartları Komisyonu, cumhurbaşkanı ve iktidar medyasının kontrolünden çıkartılmalı, bağımsız hale getirilmelidir."