29 Eylül 2024 Pazar

İHD, hasta tutuklular Aydınalp ve Aksu'nun durumuna dikkat çekti

İHD İstanbul Şubesi bu hafta yaptığı açıklamada, Samsun Bafra T Tipi hapishanesinde tutuklu bulunan Engin Aydınalp'ı, İHD İzmir Şubesi ise Buca Kırıklar 1 Nolu  F Tipi Hapishanesinde tutuklu bulunan hasta tutsak Abdülkadir Aksu'nun durumuna dikkat çekti.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsak Engen Aydınalp'in durumuna dikkat çekeceği F Oturumu'nun 423.'nsünü virüs salgını nedeniyle internet üzerinden gerçekleştirdi.

Bu haftaki basın açıklamasını okuyan Mehmet Acettin, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri her geçen gün artarak devam ettiğini söyledi. Yeni infaz yasasının hukuka aykırı olduğunu ifade eden Acettin, "Yasanın yürürlüge girmesiyle toplum açısından ciddi tehlike barındıran şiddet olaylarının failleri, mağdurlari koruyucu hiç bir önlem alınmadan bir bir salıverilirken, düşüncelerinden dolayı tutuklanmış politik mahpuslar bu yasanın dışında bırakılmıştır. Bu arada, hapishanelerde yaşanan yoğun hak ihlalleri, insanlık dışı ve kötü muameleler, sağlığa ve tedaviye erişimde yaşanan sorunlar, hapishanelerin aşırı doluluğu ve salgına karşı yeterli önlem alınmaması gerçeği ile de birleşerek, koronavirus salgını riskini ve salgın durumunda yaşanacak can kaybı riskini ciddi oranda büyütmüştür" diye kaydetti.

Acettin, bu hafta ağır hasta tutsak Engin Aydınalp'in durumuna dikkat çekti. Acettin, "Samsun Bafra T Tipi hapishanesinde tutulan Engin Aydınalp, 28 yıldır hapistir. Engin Aydınalp; tutuklanmadan evvel sırtında bulunan tümör ve omurilik kanseri nedeniyle ameliyat olmuş, ameliyat sonrası felç gelişmiş ve yoğun tedavilerle 2 yıl bu şekilde yaşamak zorunda kaldıktan sonra normal hayata dönebilmiştir. Tutuklanması sonrasında ise hapishanede tüberküloz ve zatürre geçirmiş, akciğerlerinden ameliyat olmuş ve hala ağır solunum yetmezliği çekmektedir. Bu arada, felç geçirmesine neden olan eski hastalığı yeniden ortaya çıkmıştır. Bu rahatsızlığı nedeniyle bir buçuk yıl önce götürüldüğü Bafra Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniğinde, hastalığının ağırlaştığı, gün geçtikçe hareket yeteteğini kaybedeceği, mutlaka ameliyat olması gerektiği, ancak ameliyattan sonra felç kalma riski olduğu söylemiştir" dedi.

FELÇ KALMA RİSKİ VAR
Hapishane koşullarında felç kalma riskini göze alamayan Engin Aydınalp'in ameliyat olmak istemediğini ifade eden Acettin, "Engin Aydınalp'in hastalığı geçen bir bucuk yıllık sürede çok daha ağırlaşmıştır. Halihazirda yüzde 40 felçli durumdadır ve artık yürüyememektedir. Temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz bir sınıra ulaşan rahatsızlığıyla bu şartlarda cezaevinde kalması onu her geçen gün ölüme daha çok yaklaştırmaktadır" diye belirtti.

Acettin, "Biz insan hakları savunucuları, Engin Aydınalp nezdinde başta ağır hasta mahpuslar olmak üzere yaşlı, engelli, çocuklu ve hamile kadınlar, çocuk mahpuslar, serbest bırakılsın diyoruz" diye konuştu.

İHD İZMİR ŞUBESİ: ABDULKADİR AKSU SERBEST BIRAKILSIN
İHD İzmir Şubesi, yaptığı yazılı açıklamada Buca Kırıklar 1 Nolu  F Tipi Hapishanesinde tutuklu bulunan hasta tutsak Abdülkadir Aksu'nun durumuna dikkat çekti.

Açıklamada, "Abdülkadir Aksu, 58 yaşındadır. Hapse girmeden önce bel fıtığı, apandisit, bademcik ameliyatları olmuş. Başka hastalıkları yokken cezaevine girdikten sonra başka hastalıkları oluşmuştur. Yeşilyurt Devlet Hastanesinde üç sefer anjiyo, kalın barsak ameliyatı, prostat kanseri ameliyatı oldu. Bu hastalıklarından kaynaklı birçok psikolojik ve patolojik sorunlar yaşamıştır. Bir süre tedavi görmüş ve panik atak, kronik yüksek tansiyon, kulak çınlamaları oluşmuştur" denildi.

Ailesinin 26.03.2020 tarihinde İHD'ye yaptığı başvuruda Abdülkadir Aksu'nun kalp, böbrek yetmezliği, KOAH ve yüksek tansiyon hastalıkları bulunduğunu, hapishanedeyken bağırsağından bir parçanın alındığını, en son yaptıkları telefon görüşmesinde Covid-19 sürecinden beri koğuşta dezenfekte-temizlik yapılmadığını, hijyen malzemelerinin verilmediğini, tedavi süreçlerinin aksadığını beyan ettiği ifade edilen açıklamada, "İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi olarak diyoruz ki Abdülkadir Aksu ve Covid-19'dan kaynaklı risk altında olan mahpusların hastalığa yakalanması vb. herhangi bir olumsuzluktan devlet sorumludur" diye belirtildi.