İHD İzmir Şubesi, hasta tutuklu Devrim Ayık'ın sağlık durumuna dikkat çekerek, "Devrim Ayık serbest bırakılsın. Hapishanelerden tabut çıkmasın" dedi.

" />
    26 Eylül 2024 Perşembe

İHD: Hasta tutuklu Ayık serbest bırakılsın

İHD İzmir Şubesi, hasta tutuklu Devrim Ayık'ın sağlık durumuna dikkat çekerek, "Devrim Ayık serbest bırakılsın. Hapishanelerden tabut çıkmasın" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi yöneticileri ve kayıp yakınları hasta mahpusların akıbetini sormak için Konak'ta bulunan Başbakanlık binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.  "Susma, suça ortak olma ölüyorlar" ve "Ağır hasta mahpuslar ölüyorlar" pankartlarının açıldığı açıklamaya Ege Tutuklu Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER), Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Eş Başkanı Kadir Baydur, Barış Anneleri ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri destek verdi.

'HAPİSHANE KOŞULLARI NEDENİYLE HASTALIĞI TEKRARLADI'
Açıklamayı İHD İzmir Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek okudu. Basın çalışanı olan Devrim Ayık'ın, ilk kez 2015 yılında gözaltına alınarak tutuklandığını ve tutuklandığı sırada ağır kolon kanseri hastası olduğunu kaydeden Çiçek, Ayık'ın tutuklanma öncesi ameliyat olduğunu ve 40 cm kadar bağırsağının alındığını hatırlattı. Ayık'ın tutuklanınca hapishane koşulları nedeniyle hastalığının tekrar nüksettiğini belirten Çiçek, "2017'de fenalaşmış ambulansla hastaneye kaldırılmış ve narkoz verilerek geri gönderilmişti. İkinci bir ameliyatla bağırsağından 60 cm daha alınmıştı. 1 ay boyunca İzmir Yeşilyurt Devlet Hastanesi'nde tedavisi yapılmıştı. Dikişlerinin açıldığı son hafta, tam iyileşmeden, İzmir Kırıklar Hapishanesi'nden Antalya L Tipi Hapishanesi'ne gönderilmişti. Bu hapishanede tutulduğu 9 ay boyunca herhangi bir tedavi yapılmadığı için tamamıyla yemekten kesilmiş, aşırı kilo kaybı nedeniyle direncini tamamen yitirmişti. Bilincini kaybetmeye başlamıştı. Koğuş arkadaşlarının yardımıyla yataktan kalkabiliyor, lavaboya duvarlara tutunarak gidebiliyordu. Bağırsaklardaki zorlanma nedeniyle makattan kan atmaya başlamış makattaki kanama ve tahrişten dolayı makat etrafında ciddi yaralar ve çukurlar oluşmuştu, durumu oldukça kötüleşmişti.  2019'da tekrar gözaltına alınıp tutuklandı" diye konuştu.

DOKTOR HASTALIĞI DEĞİL SUÇLAMAYI SORMUŞ
Ayık'ın hastalığı sırasında fazlasıyla zorlandığını aktaran Çiçek, "ATK raporu için Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülmüş, henüz bir sonuç alınmamış. Her gelen doktor, hastalığından ziyade ne tür bir suçlamayla cezaevinde bulunduğuyla ilgilenmiştir" dedi. 

Ayık'ın durumuna yönelik bazı soru işaretleri olduğunu söyleyen Çiçek, "Devrim Ayık tahliye edildikten sonra, hastalığında, hapishanede kalabilmesine dair ne gibi bir gelişme olmuştur ki tutuklanmıştır. Doktorlar neden Devrim'in hangi suçtan tutuklandığını merak etmektedir? Doktor için suçun/ suçlunun niteliği değil hastalığı önemli olmalıdır. Doktorlar, Devrim'in yatırılması gerektiğini söylemiş olmasına rağmen neden komutanın söyleminden sonra hemen çıkışı verilip hapishaneye götürülmüştür? Yetkililer Ayık'ın ölmesini mi beklemektedir? Biz insan hakları savunucuları Devrim Ayık'ın yaşayacağı tüm sonuçlardan yetkililer ve iktidarın sorumlu olacağını ve bu süreci yakından takip edeceğimizi kamuoyuna ve yetkililere duyuruyoruz. Unutulmamalıdır ki bu tür basın açıklamaları aynı zamanda bir suç duyurusu niteliğindedir. Devrim Ayık serbest bırakılsın! Hapishanelerden tabut çıkmasın" diye konuştu.