27 Eylül 2024 Cuma

İHD: Gazi ve Ümraniye katliamları 28 yıldır adalet bekliyor

İHD İstanbul Şubesi, Gazi ve Ümraniye katliamlarının üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen adalet sağlanmadığına dikkat çekti. İHD, 20 Mart günü Anadolu Adliyesinde görülecek Ümraniye katliamı davasına katılım çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Gazi ve Ümraniye katliamları üzerinden geçen 28 yılda adalet sağlanmadığını vurguladı. 12-15 Mart 1995 tarihinde gerçekleşen 23 kişinin yaşamını yitirdiği, 408 kişinin yaralandığı Gazi ve Ümraniye katliamlarının üzerinden 28 yıl geçtiğini hatırlatan İHD, "Katliamın Ergenekon davası sanıkları ile bağlantıları ortaya çıktı, davadaki bir gizli tanık tarafından 'katliam talimatının JİTEM kurucusu Veli Küçük tarafından verildiği, 10 kişilik bir kontrgerilla timi tarafından gerçekleştirildiği' açıklandı ama failler korundu, göstermelik cezalarla katliamın üstü örtüldü, gerçek sorumlular yargılanmadı, cezalandırılmadı. Adalet gerçekleşmedi" dedi.

2018 yılında Yargıtay tarafından bozulan ve 23 yıl sonra yeniden görülmeye başlanan Ümraniye katliamı davasında da benzer bir tablo yaşandığını kaydeden İHD İstanbul Şubesi, delillere, müştekilere, tanıklara ve sanıklara ölüm ve benzeri nedenle ulaşmanın mümkün olmadığını, cezasızlık tutumunun yanı sıra maddi imkansızlıklar nedeniyle davanın çıkmaza girdiğine işaret etti.

"Nitekim uzun aralıklarla yapılan duruşmalarda kimi sanık ve müştekilerin dinlenmesi dışında halen anlamlı bir yargısal işlem yapılmadı bugüne kadar" denilen açıklamada, Gazi ve Ümraniye katliamları ile gerçek yüzleşmenin, hesap sormanın ve adaleti sağlamanın; saldırının bütün kontrgerilla bağlantılarının ortaya konması ve başta dönemin İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Emniyet Müdürü Necdet Menzir, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Başbakan Tansu Çiller , "1000 operasyon"un sahibi dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Veli Küçük, Osman Gürbüz, Mahmut Yıldırım olmak üzere siyasi sorumluların yargılanmasıyla sağlanacağına vurgu yapıldı.

Gazi ve Ümraniye katliamlarının insanlığa karşı suç olduğu bu nedenle zamanaşımı söz konusu olamayacağını kaydeden İHD, 20 Mart Pazartesi günü Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek Ümraniye Katliamı davasında katılım çağrısında bulundu. Açıklamada, "Duruşmasını izlemeye ve ailelerin adalet talebine ses vermeye çağırıyoruz" denildi.