27 Eylül 2024 Cuma

İçişleri Bakanlığı'ndan Galatasaray yasağına yanıt: İzin almadılar

CHP Milletvekili Tanrıkulu'nun Galatasaray Meydanı'nın Cumartesi Anneleri'ne neden yasakladığını sorduğu önergeye 13 ay sonra yanıt verildi. İçişleri Bakanlığı, Galatasaray Meydanı için izin alınması gerektiğini savundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Galatasaray Meydanı'nın Cumartesi Anneleri'ne yasaklanmasına ilişkin verdiği önergeye yanıt geldi.

Bakanlık, 2018 yılında sunulan önergeye 13 ay sonra verdiği yanıtta,  2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa atıfta bulunularak, Cumartesi Anneleri'nin bu kanun kapsamında başvuru yapmadıklarını belirtti.

Bakanlık, önergeye verdiği yanıtta şöyle dedi: "Bu kapsamda Galatasaray Meydanı isimli alan İstanbul Valiliğince belirlenen toplantı ve gösteri yürüyüş alanları içerisinde yer almamaktadır. Cumartesi Anneleri olarak adlandırılan grup eylem/etkinlik düzenlemek amacıyla herhangi bir bildirimde bulunulmadığı tespit edilmiştir.

"25/08/2018 ile 29/12/2018 tarihleri arasında 'Cumartesi Anneleri' olarak adlandırılan grubun basın açıklaması/etkinlik/eylemleri hakkında Beyoğlu Kaymakamlığınca 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 32/ç maddesi (İlçe sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufa mütaallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için kaymakam gereken karar ve tedbirleri alır;) kapsamında işlem tesis edilmiştir."

TANRIKULU: ANAYASAYA AYKIRI BİR YANIT VERİLMİŞTİR
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, soru önergesine 13 ay sonra cevap verilmesinin başlı başına bir sorun olduğunu belirtti.

Tanrıkulu şunları söyledi: "Bir yıldan sonra cevap veriliyor olması aynı zamanda Meclis'in denetleme yetkisinin nasıl çalıştığı gösteriyor. Ayrıca sorduğum sorulara tam ve net yanıtlar verilmemiş.

"Cumartesi Annelerinin izin almadan basın açıklaması yaptığı ifade ediliyor.  Fakat yasa gereği herkes izin almadan toplantı ve basın açıklaması yapabilir.  Bunun için izin almak gerekmiyor.  Anayasaya aykırı bir yanıt verilmiştir.

"Kaldı ki; Cumartesi Anneleri, 700 hafta boyunca Galatasaray Meydanı'nda oturdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kendisi annelerle görüşme yaptı. 15 yıl sadece bu iktidar döneminde o meydanda oturdular. Bu eylem yasaya aykırıysa bu zamana kadar neden izin verildi.  

"Cumartesi Anneleri'nin oturma eylemi, yas tutma, bir hak arama, adalet arayışı mücadelesidir.  Galatasaray Meydanı'nın yasaklanması ifade özgürlüğünün iktidar tarafından ayaklar altına alınmasıdır."

YOLERİ: ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARLARI VAR
Barışçıl amaçlı gösteri ve açıklamaların izne tabi olmadığını söyleyen İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de,"2911 sayılı kanunun 3. maddesinde de bu yer alır, Anayasa Mahkemesi'nin de bu yönde çok sayıda kararı vardır" dedi.

Yoleri, şunları ekledi: "Hiçbir iradenin, Anayasa ve yasalar üzerinde tasarruf yetkisi yok. Bakanlığın verdiği bu yanıt, despotik yönetim anlayışının sonucudur. Anayasa ve uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak demokrasiden uzaklaşılıyor. Biz bugüne kadar yürüttüğümüz hak arama mücadelesinden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz."

MASİDE OCAK: ANAYASA AÇIKÇA SÖYLÜYOR İZİN ALMAMIZ GEREKMİYOR
1995 yılında gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, "Basın açıklaması yapmak için izin almak gerekmiyor. Anayasa'nın 34. Maddesi bunu açıkça söylüyor. Anayasa'nın açıkça ihlalidir. Bizler 700 hafta boyunca Anayasal hakkımızı kullandık.  Açıklama yapmak için izin almamız gerektiğini söyleyen Anayasa'ya açıp tekrar okusunlar" şeklinde konuştu.

SORULAR
CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Soylu'nun şu soruları yanıtlamasını istemişti:

■ Cumartesi Annelerinin eylemlerini yasaklamak amacıyla Galatasaray Meydanı'nın rehin alındığı iddiası doğru mudur?

■ Galatasaray Meydanı ne zaman serbest bırakılacaktır?

■ Türkiye'de etrafı böyle kapatılan başka meydan, anıt, heykel ya da yapı var mıdır?

■ Varsa, hangileridir ve ne zaman söz konusu uygulama hayata geçirilmiştir?

1995'TE GALATASARAY'DA İLK BULUŞMA
21 Mart 1995'te Hasan Ocak'ın gözaltına alınmasının ardından, Ocak'ın ailesi ve arkadaşlarının mücadele yürüttü. Ocak'ın işkence ile katledilerek Beykoz Kimsesizler Mezarlığı'na defnedildiği öğrenildi. Ocak, binlerce kişinin katılımı ile Gazi Mahallesi'nde son yolculuğuna uğurlandı. Ocak'ın bulunmasının ardından kayıplara karşı mücadele büyüdü. 27 Mayıs 1995 Cumartesi günü Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi başladı. Her geçen gün meydanda oturanların sayısı arttı.

Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları, polis saldırılarına rağmen 169 hafta kesintisiz olarak Galatasaray Meydanı'nda oturdu.

15 Ağustos 1998'de, 170. haftada, polisin saldırıları yoğunlaştı ve 7 ay boyunca sürdü. Cumartesi Anneleri, her cumartesi işkence ile gözaltına alındı. 13 Mart 1999'da oturma eylemlerine ara verildi.

7 ay boyunca süren saldırılarda 431 kişi gözaltına alındı, Ocak'ın annesi Emine Ocak'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi tutuklandı.

Cumartesi Anneleri, 31 Ocak 2009 yeniden Galatasaray'da oturmaya başladı.

OHAL'in ilan edilmesinin ardından, 25 Ağustos 2018'de, 700. haftada Galatasaray Meydanı Cumartesi Anneleri'ne yasaklandı. Cumartesi Anneleri, "Kayıplarımızı bulmak için verdiğimiz mücadeleden ve kayıplarımızla buluşma meydanı olana Galatasaray'dan asla vazgeçmeyeceğiz" şiarıyla her hafta İHD İstanbul Şubesi önünde eylemlerini gerçekleştiriyor.