29 Eylül 2024 Pazar

Hukuk örgütlerinden Bursa Adliyesi önünde Uçar'la dayanışma eylemi

Hukuk örgütleri işkenceyle uğrayan müvekkilleriyle görüşmesi bir yıl engellenen Avukat Sezin Uçar'la dayanışmak için Bursa Adliyesi önünde açıklama yaptı. Avukatlar tüm baroları ve Barolar Birliği'ni bu hukuksuzluğa ses çıkarmaya çağırdı. 

Avukat Dayanışması, Avukat Hareketi, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Katılımcı Avukatlar, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi Bursa Adliyesi önünde Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Sezin Uçar'ın, 3 devrimcinin davasını takip etmesinin bir yıl süreyle engellenmesine ilişkin açıklama yaptı.

Çağdaş Hukukçular Derneği Bursa Şube Başkanı Avukat Umut Beyaz tarafından yapılan açıklamada, Avukat Sezin Uçar'ın yaşadığı süreç şu sözlerle aktarıldı: "Meslektaşımız Av. Sezin Uçar, 18 Eylül 2022 tarihinde Bursa TEM Şube Müdürlüğünde gözaltında bulunan ve kolluk güçlerinin basına servis ettiği fotoğraflardan işkence gördüğü anlaşılan müvekkilleri Seda Baykan ve Dilek Arsu ile görüşmek üzere Bursa Emniyet Müdürlüğüne gitmiştir. Meslektaşımız saatlerce bekletildikten sonra kendisine, müvekkillerinin müdafiliğinden 1 yıl süre ile yasaklandığına dair Bursa 2. Sulh Ceza Hakimliğinin 18 Eylül 2022 tarih ve 2022/7126 Değişik İş sayılı kararı tebliğ edilmiştir."

Beyaz, yasaklama kararının gerekçesi olarak Uçar'ın 10 Ekim Gar Katliamının Çağlayan Adliyesi'nde pek çok avukatın da yer aldığı protestoyla ilgili yargılandığı dava ile yine IŞİD tarafından katledilen müvekkillerinin cenaze süreçlerindeki mesleki faaliyetlerini konu eden yargılamaların dayanak gösterildiğini belirtti. "Bu davalar; esasen avukatın mesleki faaliyetinin ve ifade özgürlüğünün cezalandırılmasına yönelik olmakla hukuksuzdur. Kaldı ki, bu davaların hiç bir şekilde, meslektaşımız Av. Sezin Uçar'ın mesleki faaliyetinin kısıtlanmasına dayanak gösterilmesi kabul edilemez" diyen Umut Beyaz, bu kararın kişinin müdafi seçme özgürlüğüne ve avukatın da müvekkil/dava seçme özgürlüğüne müdahale olduğunu söyledi.

Beyaz, tüm baroları ve Barolar Birliğini bu hukuksuzluğa karşı Uçar'la dayanışmaya çağırdı.