23 Kasım 2024 Cumartesi

Hukuk örgütleri: AK Bakanlar Komitesi'nin kararı binlerce insanı etkileyecek

PKK lideri Abdullah Öcalan ve İmralı Hapishanesindeki tutsakların "umut hakkı"nın değerlendirileceği Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısı öncesi hukuk örgütleri Ankara'da açıklama yaptı. Açıklamada, çıkacak kararın önemine vurgu yapıldı, "Binlerce insanı etkileyecek" denildi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) ve Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin PKK lideri Abdullah Öcalan ve İmralı Hapishanesindeki tutsaklarla ilgili yapacağı değerlendirme öncesi açıklama yaptı.

Kararın 17-18 Eylül günlerinde değerlendirileceğini hatırlatan kurumlar, İHD Ankara Şubesinde basın açıklaması yaparak, AK Bakanlar Komitesi'nin başvurularındaki taleplerini dikkate almasını istedi.

AKAL: İHLALLER ORTADAN KALDIRILMADI
Kurumlar adına basın metnini okuyan ÖHD üyesi avukat Ebru Akal, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 18 Mart 2014'de verdiği ihlal kararını hatırlattı. Bu kararın 'umut hakkı' özelinde Türkiye aleyhine verilmiş ilk karar olması nedeniyle de önem taşıdığını belirten Akal, "Ancak kesinleşen ilk karar olan Öcalan 2 kararının üzerinden on yıl geçmesine rağmen Türkiye tarafından söz konusu ihlalleri ortadan kaldırmaya dönük herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Bakanlar Komitesi, Öcalan 2, Kaytan, Gurban ve Boltan v. Türkiye dosya grubu ile ilgili AİHM tarafından verilen kararlara Türkiye'nin uymaması nedeniyle periyodik olarak yaptığı gözden geçirmeyi Eylül ayında gerçekleştireceği oturumda da yineleyecektir" dedi.

'ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI'
Türkiye'nin, tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerin gereği olarak AİHM kararlarını uygulamakla yükümlü ve sorumlu olduğunu belirten Akal, kararların uygulanmayarak tutsakların "umut etme" hakkından mahrum bırakıldığına işaret etti. Akal şunları ekledi: "Türkiye, pek çok vesile ile hazırladığı eylem planlarında mevcut koşullu salıverilme yasağını ortadan kaldıracak ve ihlallere son verecek mevzuat değişikliklerine veya tedbirlere maalesef yer vermemektedir. Dahası, Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Komite'ye sunduğu beşinci periyodik raporunda durumu düzeltme konusunda isteksiz olduğunu çekincesiz bir şekilde ifade etmiştir. Uluslararası hukuka tümüyle aykırı bu durum, Türkiye'nin demokrasi ve hukuk taahhüdünden, bir parçası olduğu evrensel insan hakları normlarını bağlayıcı bir çerçeve olarak görmekten hızla uzaklaştığının açık bir göstergesidir."

BİNLERCE İNSANI ETKİLEYECEK
AK Bakanlar Komitesi toplantısında verilecek kararın binlerce insanı etkileyeceğini vurgulayan Akal, Türk devletinin ilgili makamlarını AİHM kararlarına ve BM İşkenceye Karşı Komite'nin tavsiyelerine acilen uymaya davet etti.

BAKKALCI: BU MESELE MUTLAKA ÇÖZÜLECEK
TİHV Genel Başkanı Metin Bakkalcı, AİHM'in Öcalan ile ilgili verdiği kararı hatırlattı, "Herkes için haklar vardır ve hiç kimse ihlallere maruz bırakılmaz. Bu kadar açık bir konu, uzatmanın anlamı yok. Yasada değişiklik yapılması gerekiyor. Kabul edilemez bir durumdur. Bu mesele her halükarda mutlak anlamda çözülecek" diye kaydetti.

ÇAKMAK: SİYASET VE ÇIKARLAR ETKİLİ
ÖHD Eş Genel Başkanı Serhat Çakmak da, birçok hak ve hukuk kurumunun PKK liderine dair kararın uygulanmasına ilişkin başvuru yaptığını hatırlattı. AK Bakanlar Komitesini yaptıkları başvuruda, 10 yıl önce verilmiş bir karara ilişkin iç hukukta düzenleme yapılmamasının uluslararası kurumun ya da birliğin hukuka, evrensel değerlere bakış açısını ciddi anlamda şüpheye düşürdüğünü vurguladıklarını söyleyen Çakmak, "Kararların uygulanıp uygulanmama meselesinin arkasında gerek iç siyasetin gerekse uluslararası dengelerin belirleyici olduğunu biliyoruz" dedi.

VARGÜN: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
İHD Genel Sekreteri İbrahim Halil Vargün de, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine uygun hareket etmeyi taahhüt ettiğini hatırlatarak, AİHS'ne uyma çağrısında bulundu.